Hlavní obsah

Spojené státy Kurdy neopouštějí, hájí se Trump

Spojené státy Kurdy neopustily, napsal v úterý na Twitter prezident Donald Trump. Reagoval tím na kritiku, která se na něj sesypala z řad jeho vlastních republikánů za stažení amerických sil ze severu Sýrie před plánovanou ofenzívou Turecka, která je namířena proti Kurdům, napsala agentura DPA.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

USA se možná chystají opustit Sýrii, „ale v žádném případě jsme neopustili Kurdy, kteří jsou výjimečnými lidmi a skvělými bojovníky“, napsal Trump. Spojené státy podporovaly Kurdy finančně i dodávkami zbraní.

Trump varoval Turecko, že jakékoli „zbytečné” vojenské operace by byly „devastující pro ekonomiku Turecka a jeho slabou měnu“.

Kurdské milice YPG byly významnými silami v boji proti radikálům Islámského státu. Naopak Turecko vidí v Kurdech, kteří žijí a kontrolují oblast na turecko-syrské hranici, teroristy. Překvapivým oznámením Bílého domu, že se američtí vojáci z oblastí ovládaných Kurdy na severu Sýrie stáhnou, Ankaře ofenzívu umožnil.

Američané nám vrazili nůž do zad, prohlásili Kurdové

Turecká invaze

Trump zároveň ocenil Turecko jako „významného obchodního partnera a důležitého partnera NATO“. Prezident Recep Tayyip Erdogan má podle Trumpova tweetu přijet do Washingtonu 13. listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám