Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

VIDEO: Imunita stáda. Díky vysoké proočkovanosti se nenakazí ani nevakcinovaní jedinci, říká vědec

Ilustrační foto. foto: REUTERS/Lindsey Wasson

Praha/Washington - Americký vědec Robert Rohde přišel s animací, která demonstruje, jak funguje „imunita stáda“. Na svém twitterovém účtu poukazuje za pomoci videa na to, že pokud je ve společnosti vysoká míra proočkovanosti, jsou chráněni i ti jedinci, kteří očkováni nejsou.
  5:00

Epidemie spalniček na Madagaskaru už zabila přes 900 lidí. Může za to nízká proočkovanost

Neočkovaní lidé jsou ve videu znázorněni hnědými puntíky, očkovaní a imunní jedinci zelenými puntíky. Červené tečky zastupují nově nakažené jedince. Zatímco v levém sloupci s nulovou proočkovaností nákaza rapidně stoupá, v sloupcích napravo se nákaza šíří pomaleji a imunní jedinci chrání i hnědé tečky, tudíž neočkované jedince náchylné k infekci.

Video tak demonstruje, jakou rychlostí se šíří nemoc ve společnosti s vysokou mírou proočkovanosti a naopak zobrazuje i rychlost šíření v populaci, kde je proočkovanost nízká. V levém sloupci je nulová proočkovanost populace, o sloupec dál se proočkovanost zvyšuje na 25 procent, v dalším sloupci na 50 procent, v následujícím na 75 procent, v předposledním zprava je proočkovanost na 90 procentech a v pravém sloupci je na 95 procentech.

„Pokud je dostatečné množství lidí imunní, pak se nenakazí ani zranitelní a neočkovaní jedinci. A to zastaví šíření nemoci,“ vysvětluje Rohde ve videu. Termínem „imunita stáda“ se označuje takový stav, kdy imunní lidé chrání nejen sebe, ale i nevakcinované jedince a brání šíření nemoci.

„Někteří lidé jsou příliš mladí a nemocní na to, aby mohli být naočkováni. Jsou závislí na imunitě stáda. Pokud můžete, nechte se naočkovat a připojte se ke stádu,“ stojí na konci videa. Americký vědec sdílel video na svém twitterovém účtu s hashtagem „VaccinesSaveLives“, tedy v překladu vakcíny zachraňují životy.

Proočkovanost v Česku klesá

Proočkovanost v České republice v posledních letech nebezpečně klesá. Existují rodiče, kteří se domnívají, že povinné očkování dětem škodí, a tak se procesu snaží vyhnout. Protože neočkované děti nesmí do prvních ročníků školky, matky na internetu shání lékaře, který jim vystaví falešný doklad o vakcinaci.

Kalendář povinného očkování malých dětí.

O podvodech s očkováním víme, dokazují se však těžko, říká předseda vakcinologické společnosti Prymula

Stát požaduje povinnou vakcinaci dětí proti devíti nemocem. „Když jde dítě do školky, musí být naočkováno hexavakcínou proti šesti chorobám (proti záškrtu, tetanu, černému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilu influenzae b a dětské obrně – pozn. red.) a alespoň jednou dávkou proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím,“ řekl v minulosti v rozhovoru LN náměstek ministra zdravotnictví a zároveň předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Podle něj přibývá matek, které nechtějí své děti naočkovat a mnohdy za to mohou i šířící se dezinformace na sociálních sítích. 

Proočkovanost hexavakcínou v České republice je přibližně 93 procent, v minulosti to bylo až 98 procent. Pokles ve výši pěti procent nastal v posledních deseti letech. U spalniček, zarděnek a příušnic je pokles dokonce výraznější. Existují dokonce lokality, kde proočkovanost je pod 90 procenty, což je u spalniček velmi nízká hodnota.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...