Hlavní obsah

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po rozhodnutí radních české metropole vypovědět sesterskou smlouvu mezi Prahou a Pekingem. V prohlášení si velvyslanectví neodpustilo i výhrůžku.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

„Vyzýváme magistrát hlavního města Prahy, aby co nejdříve změnil svůj přístup, přizpůsobil se trendu současného vývoje a historického pokroku a vrátil se zpět na cestu, která podporuje rozvoj bilaterální vztahů. V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ uvedl mluvčí velvyslanectví v prohlášení.

Vypovězení sesterské smlouvy, které ještě musí schválit zastupitelstvo, označil mluvčí „za narušení důvěry, poškození čínsko-českých vztahů a atmosféry, ve které se nacházela regionální výměna a spolupráce mezi oběma zeměmi“.

Zdůraznil, že „Peking již předal Praze svůj vážný protest“.

Praha vypoví smlouvu s Pekingem

Domácí

Z jeho vyjádření je také patrné, že čínské velvyslanectví považuje za klíčové, aby ve smlouvě byla klauzule o uznání jedné Číny. Vysvětlování významu tohoto bodu věnovalo ve vyjádření nejvíce prostoru, což vyvolává dojem, že Číně jde více o tento bod než o samotnou smlouvu.

„Chtěl bych zdůraznit, že princip jedné Číny se dotýká čínské suverenity a její územní celistvosti a patří ke stěžejním zájmům čínské strany, je to základ a předpoklad pro veškerou výměnu a spolupráci, které čínská strana rozvíjí s ostatními zeměmi, je to též uznávaná norma pro mezinárodní vztahy a obecný konsensus, na kterém se shodlo mezinárodní společenství,“ uvádí se v prohlášení s tím, že česká vláda důsledně dodržuje zásadu jedné Číny.

Rozhodnutí pražského magistrátu a vyjmutí sporného bodu ovšem na české zahraniční politice nic nemění. Představitelé Prahy zdůrazňovali, že jim jde o to smlouvu odpolitizovat a poukazovali na to, že kontroverzní bod schválený za minulého vedení Peking v partnerské smlouvě s mnoha jinými městy nemá.

Zeman nepochopil, že nebudeme skákat, jak Čína píská, vzkázal Hřib na Hrad

Domácí

Spor se odehrává v době, kdy Čína poutá pozornost mezinárodního společenství kvůli svému vnitřnímu dění, když není ochotna přistoupit na demokratizační proces v Hongkongu, kde nabývají zásahy proti demonstrantům na tvrdosti. Obavy v této souvislosti vyvolává i rostoucí tlak Číny zbavit poslední mezinárodní podpory Tchaj-wan, který považuje Peking za součást svého území, což uznává většina světových zemí včetně ČR. Hongkong naznačuje, že idea „jedna země, dva systémy” nefunguje.

Anketa

Vadí vám způsob, jakým Čína tlačí na Prahu ohledně partnerské smlouvy s Pekingem?
Ano
78,7 %
Spíše ano
1,1 %
Spíše ne
1 %
Ne
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15423 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám