Ankara zahájila ohlášenou operaci proti syrským Kurdům, svět krok kritizuje

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie Zdroj: ČTK

Jednotky turecké armády se shromažďují u hranic se Sárií
Jednotky turecké armády se shromažďují u hranic se Sárií
Členové syrských povstaleckých jednotek FSA podporovaných Tureckem se vracejí do Turecka po krátké operaci na území Sýrie
Členové syrských povstaleckých jednotek FSA podporovaných Tureckem se vracejí do Turecka po krátké operaci na území Sýrie
Turečtí vojáci na hranici Sýrie
14
Fotogalerie

Turecko ve středu ráno zahájilo vojenskou operaci v příhraničí sousední Sýrie. Cílem ofenzivy nazvané Pramen míru je vymýtit "hrozbu teroru", která vychází z kurdských "teroristických organizací" na severovýchodě Sýrie, a nastolení míru v regionu, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ofenziva začala vzdušnými údery a večer přešla v pozemní operaci. Podle arabsko-kurdské koalice SDF si už vyžádala pět mrtvých mezi civilisty a tři mezi bojovníky SDF. Postup Turecka, tedy členské země NATO, vyvolal řadu odmítavých reakcí, mezi nimi od amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ofenziva má být zaměřena na kurdské milice YPG, které jsou součástí koalice Syrské demokratické síly (SDF) a které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS). Ankara chce v oblasti vytvořit bezpečnostní zónu, která umožní návrat syrských uprchlíků. Turecké armádě pomáhá hlavní proturecká povstalecká skupina v Sýrii, která si říká Národní armáda. Ta dnes prohlásila, že s kurdskými bojovníky nebude mít slitování.

Turecké ministerstvo obrany ujistilo, že operace je zaměřena pouze na radikály a jejich základny či zbraně. SDF ale tvrdí, že ofenziva se v prvních hodinách nevyhnula ani civilistům.

SDF hlásí dohromady osm mrtvých po vzdušných útocích, které začaly v Rás al-Ajnu na syrsko-turecké hranici. Kromě toho byly podle SDF desítky civilistů zraněny. Letouny však útočily až 50 kilometrů v hloubi syrského území ve městě Ajn Ísa, tvrdí SDF.

Arabsko-kurdská koalice vyzvala Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. Kromě letadel Turecko nasadilo také minomety a houfnice. Večer turecké ministerstvo obrany oznámilo, že byla zahájena i pozemní část ofenzivy.

Americký prezident Trump řekl, že USA tureckou ofenzivu na severu Sýrie neschvalují a Ankaře jasně řekly, že operaci považují za špatný nápad. "Turecko se zavázalo k ochraně civilistů, ochraně náboženských menšin včetně křesťanů, a k tomu, že zajistí, aby nenastala humanitární krize. My na tento závazek dohlédneme," dodal Trump, který v neděli ohlásil stažení amerických vojáků z míst, jichž se měla očekávaná turecká ofenziva v Sýrii týkat.

Ruský prezident Vladimir Putin ještě před začátkem ofenzivy Erdogana nabádal, aby se v Sýrii vyhnul jakýmkoli krokům, které by mohly poškodit mírový proces, a vyzval ho, aby ofenzivu dobře zvážil.

Také reakce na počínání Ankary z dalších částí světa jsou většinou odmítavé. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace, byť vyjádřil pochopení pro obavy, které má Turecko o bezpečnost. Francie ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem hodlá vyvolat debatu o této záležitosti v Radě bezpečnosti OSN. Německý ministr zahraničí Heiko Maas varoval mimo jiné před opětovným posílením IS.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že ofenziva proti kurdským milicím YPG jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků v regionu. Podle něj je nutné situaci řešit diplomaticky a EU by měla přijmout společný postup.

Postup Ankary otřásl tureckou lirou, která se dostala na nejslabší úroveň od srpna. Analytici mají obavy z dopadů konfliktu a z reakce Washingtonu. Trump totiž začátkem týdne pohrozil, že tureckou ekonomiku totálně zničí, jestliže Ankara podnikne cokoli, co bude nepřípustné.

Turci kurdské milice označují za teroristickou organizaci a vyčítají jim spolupráci s tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK), s níž Ankara od roku 1984 vede ozbrojený boj.

SDF vyhlásily ještě před zahájením turecké ofenzivy v severovýchodní Sýrii třídenní všeobecnou mobilizaci.