Hlavní obsah

Dvě střelby po sobě v Německu: pachatele zadrželi na útěku

– Halle • Aktualizováno

Nejméně dva mrtvé a dva těžce zraněné si ve středu krátce před 13. hodinou vyžádal útok zatím neznámých pachatelů u synagogy a židovského hřbitova v německém městě Halle. Pachatelé stříleli ze samopalu a jsou na útěku. Jeden podezřelý byl zadržen. Zhruba o hodinu později se začalo střílet v Landsbergu, asi 15 kilometrů od Halle. Deník Bild uvedl, že se policie chystá ve vesnici zhruba 15 kilometrů vzdálené od Halle k zásahu.

Živě: Záběry z místa činu v německém HalleVideo: Reuters

 
Článek

Deníky Bild a Mitteldeutsche Zeitung napsaly, že se policejní síly s kulomety připravují k zásahu v malé vesnici Wiedersdorf východně od Halle. Právě tam by se měli pachatelé ukrývat. Oficálně ovšem tyto informace nebyly potvrzeny. Večer média uvedla, že byl zadržen jeden střelec.

Policie v Halle vyzývá obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů, vyhýbali se oknům a dveřím, napsal server týdeníku Focus.

Místo, kde se incident odehrál, se nachází poblíž židovského hřbitova a synagogy v Humboldtstraße. Dnes je největší židovský svátek Jom kipur.

Záznam: Německá policie zasahuje na místě činu v HalleVideo: AP

Max Privorotzki, předseda židovské obce v Halle řekl týdeníku Spiegel, že dva pachatelé se pokusili dostat do synagogy. Před ní byla zastřelena žena. Místo je uzavřen, nikdo nesmí ven ani dovnitř.

„Díky kameře jsme viděli, že se k synagoze blíží s helmou na hlavě a po zuby ozbrojený muž. Snažil se střílet do dveří,“ řekl Privorozki. Dveře útoku odolaly.  Pachatelé se pokusili rozstřílet bránu sousedního židovského hřbitova. Před vraty zastřelili jednu oběť.

Útočník v Německu se chtěl prostřílet do synagogy plné lidí, dveře vydržely

Evropa

Lidé uvnitř synagogy byli zcela šokováni. Zabarikádovali jsme dveře a čekali na policii,“ dodal.

 Záznam živého přenosu deníku Bild z místa si můžete prohlédnout zde:

Mluvčí policie uvedla, že útok má na svědomí několik ozbrojených pachatelů. Všichni by měli být na útěku. Z místa měli ujet vozem směrem na Lipsko.

Deník Mitteldeutschen Zeitung napsal, že útočníci měli být maskovaní.

Záběry jednoho z údajných útočníků:

Svědek v televizi NTV uvedl, že viděl, jak muž přepadl obchod s kebabem. Muž byl podle jeho slov „vojensky“ oblečen, měl útočnou pušku a kuklu. Do obchodu vhodil „předmět, který vypadal jako granát“, který se odrazil od dveří. Podle svědka se ozval hlasitý třesk, ale nenastaly žádné velké škody.

Muž potom třikrát směrem do obchodu vystřelil a zabil jednoho muže, což měl být zákazník. Svědek se podle svých slov ukryl na toaletě obchodu a napsal rodině esemesku.

Foto: Sebastian Willnow, ČTK/AP

Policisté v německém Halle

Policejní mluvčí v televizi NTV prohlásil, že jsou v Halle dvě místa činu, a to prodejna kebabu a synagoga. Zadržený je podle policejní mluvčí muž, ale další detaily odmítla sdělit.

Televize uvedla, že měli útočit tři pachatelé, ovšem úřady tuto spekulaci nepotvrdily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie okamžitě uzavřela místo činu v německém HalleVideo: AP

Deník Bild napsal, že výstřely vyšly ze samopalu, na hřbitov dopadl ruční granát.

Ulice města Halle jsou po střelbě prakticky vylidněné. Nádraží je uzavřené. Na některých místech hlídkují těžce vyzbrojení policisté. Vyšetřování případu převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti terorismus.

Foto: Sebastian Willnow, ČTK/AP

Střelba v Halle si vyžádala nejméně dva mrtvé

V souvislosti se střelbou v Halle policie zesílila ochranu synagog v Lipsku a Drážďanech.

Jom kipur je nejvýznamnějším svátkem židovského kalendáře. Označuje se za den smíření, věřící se v synagogách věnují zpytování svých činů a přísně se postí. V roce 1973 využil Egypt se Sýrií svátek Jom kipur k překvapivému útoku na Izrael, který vyústil v tzv. jomkipurskou válku.

Foto: Mapy.cz

Místo střelby v německém Halle

Reklama

Výběr článků

Načítám