Turecké jednotky bojují v severní Sýrii. Obyvatelé atakovaných měst se stahují do vnitrozemí

Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Operace začala útoky tureckého letectva, večer ministerstvo obrany oznámilo, že hranici Sýrie překročily i pozemní jednotky. Předem ohlašovaná ofenziva má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát. Ofenzivu kritizuje ve společném prohlášení Evropská unie, podle amerického prezidenta jde o „špatný nápad“, který USA nepodporují.

Tento článek je více než rok starý.

Ankara (Aktualizováno: 4:57 10. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílem ofenzivy je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Syrské demokratické síly (SDF), kurdsko-arabská koalice, během středy na sociálních sítích informovaly o postupu tureckých sil i o prvních obětech ofenzivy. Podle SDF zemřelo osm lidí - tři bojovníci a pět civilistů. Zahraniční média píší o přesunu civilního obyvatelstva do vnitrozemí dál od syrsko-truecké hranice, kde ofenziva začala.

Evropská unie vydala společné prohlášení, v němž tureckou ofenzivu kritizuje. Podle českého ministra zahraničí Petříčka jde o „krok v rozporu s mezinárodním právem“.

Turecko se hájí, že postupuje podle článku 51 Charty OSN, který zmiňuje právo na individuální nebo kolektivní sebeobranu v případě ozbrojeného útoku.

Text pokračuje pod online reportáží.

Americký prezident Trump tureckou ofenzivu označil za  „špatný nápad“, podle něj Spojené státy tuto akci nepodpoří. Na hlavu amerického prezidenta se v posledních dnech snášela kritika, když po nedělním telefonátu s tureckým prezidentem Erdoganem oznámil, že USA stáhnou z oblasti své jednotky.

V nevídané shodě Trumpovo rozhodnutí kritizovali jak Demokraté, tak někteří přední Republikáni včetně šéfa Senát McConnella. Trump podle nich opouští kurdské spojence, kteří hráli klíčovou roli v boji proti Islámskému státu.

Letecké útoky

Podle Reuters ve středu městem Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie a u hranice s Tureckem otřáslo několik velkých explozí právě v době, kdy Erdogan oznamoval začátek ofenzivy. Nad městem byl slyšet hluk z letadel a z budov stoupal dým.

Nechá Trump Kurdy v Sýrii na holičkách? ‚USA a Turecko mají stále čas krizi vyřešit,‘ říká Laně

Číst článek

Syrské demokratické síly uvedly, že nálety podnikají turecké vojenské letouny a mezi lidmi je velká panika. „Mezi lidmi v regionu zavládla veliká panika,“ uvedl na twitteru mluvčí koalice SDF Mustafa Bali.

Později agentura Reuters s odvoláním na turecký bezpečnostní zdroj uvedla, že střely z houfnic začaly dopadat na základny a muniční sklady YPG. Dalšími cíli jsou pozice ostřelovačů YPG. Údery jsou údajně vedeny na cíle vzdálené od obytných oblastí.

SDF ve středu vyzvaly Spojené státy a jejich spojence k vytvoření bezletové zóny, která by oblast před tureckými útoky ochránila. SDF uvedly, že měly důvěru v dohodu o bezpečnostním mechanismu mezi USA a Tureckem. Nyní jsou naši lidé bezbranní, uvedla koalice ve svém prohlášení.

Ofenziva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

Anna Jílková, Barbora Chaloupková, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme