Hlavní obsah

Řidič vyjel na pneumatice s třinácti boulemi na bočnici, zastavila ho až policie

Boule na bočnici pneumatiky znamená nutnost gumu vyměnit, a to i když je boule malá a na celé bočnici jediná. Nejmenovaný řidič v Británii měl na pneumatice celkem třináct boulí jen z jedné strany.

Foto: Profimedia.cz

Boule na bočnici znamená vždy nutnost pneumatiku vyměnit.

Článek

S klesajícími teplotami pomalu nastává čas přezouvání z letních pneumatik na zimní. S tím se pojí i kontrola, jestli jsou vaše pneumatiky z loňska ještě použitelné. Pokud vidíte na bočnici bublinu, pneumatiku je třeba vyhodit a koupit novou.

Jak ale ukazuje fotografie sdílená policejním sborem v Derby v minulém týdnu, nejmenovaný řidič ve Velké Británii to poněkud zanedbal. Černý Opel Zafira, resp. přesněji Vauxhall, jsme-li v Británii, podle dostupných informací vezl děti do školy.

Nejmenovaný policista vůz zastavil a nasměroval ho do servisu, kde koupil novou pneumatiku. Jestli byl řidič zároveň pokutován, není známo. Kdyby ovšem auto s takovýmito pneumatikami přijelo na technickou kontrolu, neprošlo by.

Foto: Profimedia.cz

Takhle parkovat na obrubníku je spolehlivý recept, jak si zničit pneumatiky.

Boule na bočnici pneumatiky vzniká kvůli poškození kordové vrstvy v bočnici. K tomu může dojít, když pneumatika nerovnoměrně najede na ostrou nerovnost, např. na kámen na silnici nebo do výmolu.

Také může vzniknout, když nevhodně, tj. pod ostrým úhlem a ve vysoké rychlosti, najíždíte na obrubník anebo když auto necháte zaparkované tak, že pneumatika stojí svým malým kouskem na hraně obrubníku a bočnice je viditelně zdeformovaná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám