Ondřej Škvor
9. října 2019 • 19:00

Zástupci Opavy vyrazili za Berbrem. Nechceme zlobit, měli mu říct

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zástupci SFC Opava vyrazili přes celou republiku za místopředsedou asociace Romanem Berbrem. Důvod? Debata o tom, zda rozhodčí klubu škodí v odplatě za chování jeho tehdejšího ředitele Petra Machovského na loňské valné hromadě.



Tomáš Navrátil, primátor Opavy a zároveň tehdejší místopředseda představenstva klubu, spolu s menšinovým klubovým funkcionářem Miroslavem Ozaniakem navštívili kontroverzního místopředsedu Romana Berbra. „Rozhodli jsme se bavit o tom, že nechceme zlobit,“ řekl napřímo Navrátil pro týdeník Region Opavsko.

Co za tím je? Jedna z verzí, proč vznikly spory, vlastně jediná, zní takto: Petr Machovský se na valné hromadě FAČR v roce 2018 postavil proti plánu Romana Berbra na změnu stanov, které by pro volbu předsedy rušily dvoukomorovost asociace. Navrhl, byť neúspěšně, tajné hlasování, které by znesnadnilo přijetí návrhu.

Machovský tehdy ještě nepůsobil v Opavě, tam vstoupil na pozici ředitele až koncem května 2019. Začalo se proto mluvit o tom, že Slezané budou mít od nové sezony potíže se sudími. Zmíněný týdeník dokonce píše, že „začátek sezony dával těmto zprávám za pravdu.“ A také klub si to podle všeho opravdu myslel. Proto došlo k oné schůzce, kterou obě strany potvrzují.

„Bavili jsme se o fotbalovém prostředí. Protože jsme stále měli nějaké indicie, že to prostředí v rámci některých lidí, kteří tam fungují, není ideální. Tak jsme se rozhodli bavit o tom, že nechceme zlobit,“ prohlásil trochu kostrbatě pro Region Opavsko primátor Navrátil. Tehdy ještě také místopředseda představenstva klubu, což od začátku září už ovšem neplatí.

Přeloženo jeho slova mohou znamenat snad toto: Říká se, že někdo z našeho klubu (asi Petr Machovský) vám vadí. My ale nechceme, aby nám to ubližovalo.

Roman Berbr tento výklad pro Sport v podstatě potvrzuje. „Ano, byli za mnou. Měli pocit, že jim sudí ubližujou. A asi si mysleli, že s tím mám kvůli valné hromadě něco společného. Je to ale nesmysl, v žádném případě to tak není. S Opavou mám společného tolik co s Bayernem Mnichov. Formulaci, že už nebudou zlobit, si vůbec nevybavuju, podle mě nezazněla,“ říká.

Podívejte se na protest proti Berbrovi. Dva týmy začaly zápas bagem
Video se připravuje ...

Spory s Machovským však přiznává. „Já se s ním znám, tykáme si. Ano, na valné hromadě se postavil proti. On se staví vždy proti. Ale to je politika, s fotbalem na hřišti to nemá společného. Je pravda, že publikoval nějaké články, kde toto dával do spojitosti, a já jsem se dotazoval pánů Navrátila a Ozaniaka, co to znamená. Protože to odmítám,“ dodává Berbr. Ještě poznámka, Miroslav Ozaniak patří k Berbrovým stoupencům.

Stejně jako Navrátil, ani Machovský už v klubu není. Skončil 19. září. Region Opava k tomu dodává. „Poprvé se takzvaná rovina pískala až v zápase s Libercem po Machovského rezignaci.“

Proč skončil? „Důvodem byl nátlak jednotlivých skupin na jeho osobu,“ sdělil bez dalšího místopředseda představenstva klubu Michal Kokošek.

Pro doplnění je správné říct, že Roman Berbr z titulu své funkce místopředsedy za Čechy, odpovědného za výkonností fotbal v Čechách, nemá (mít) nic společného s žádným prvoligovým klubem, tím méně moravským, ani s rozhodčími.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud