Kalifornie vypnula proud statisícům domácností. Bojí se smrtících lesních požárů

Události: Kalifornie se bojí požárů, 800 tisíc lidí bude bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Kalifornie spustila největší odstávku elektřiny ve svých dějinách. Možná až pět dnů bude bez proudu na 800 tisíc domácností a firem. Obchodníci se bojí o zisky, úřady však mluví o nutném zlu. Prudký vítr by totiž mohl strhnout elektrické vedení a způsobit obří požáry jako v minulých letech.

O elektřinu přišlo v noci přes 200 tisíc domácností a firem a dalších až 600 tisíc bude následovat. Jako první zhasla oblast severně od San Francisca, následovat by mělo okolí San José a další místa v severní Kalifornii.

„Jsme zcela připravení. Všem policistům byla zrušena dovolená,“ uvedla šéfka policie v Oaklandu Anne Kirkpatricková.

Distributor proudu tak chce zabránit opakování loňského a předloňského scénáře, kdy při mohutných požárech zemřelo přes sto lidí.

Pátrání po příčině v obou případech vedlo ke špatně udržované elektrické síti. Varování meteorologů před nejsilnějším větrem za poslední dva roky tak znamená, že stožáry by mohly spadnout znovu. „Nemůžete utišit jednu katastrofu tím, že způsobíte jinou, a nenést za to odpovědnost,“ zdůraznil zástupce kalifornského okresu Sonoma James Gore.

Obavy ze ztrát

Obchody, kavárny a restaurace mají strach, že nepřijdou jen o zákazníky, ale také o všechno mražené a chlazené zboží. „Jestli přijdeme o elektřinu, tak nás to může zničit,“ prohlásil majitel obchodu Joe Molsberry.

Lidé na poslední chvílí stáli dlouhé fronty na benzin. Skupovali také baterie, svíčky a generátory. Klimatizované stany nabídl i sám distributor energie.