Turecká ofenzíva jen zhorší situaci civilistů, říká Petříček

09.10.2019 20:40

Turecká ofenzíva proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie jen zhorší situaci civilistů a uprchlíků v regionu. ČTK to napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v reakci na informace o zahájení operace turecké armády. Podle Petříčka je nutné situaci řešit diplomaticky, ministr chce, aby Evropská unie přijala společný postup. K řešení by měly přispět i Spojené státy, uvedl. Také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dnes vyzval k diplomatickému řešení situace. Rozhlasové stanici Frekvence 1 řekl, že Turecko by mělo vojenskou akci zastavit.

Turecká ofenzíva jen zhorší situaci civilistů, říká Petříček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Turecká ofenzíva jen zhorší situaci civilního obyvatelstva a uprchlíků v regionu. Podle mého soudu bude naopak znamenat oddálení návratu lidí, kteří museli opustit své domovy,“ uvedl Petříček v textové zprávě. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zahájily dnes turecké jednotky ofenzivu v severní Sýrii. Agentura Reuters informovala o explozích a hluku z letadel u města Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie.

Petříček vyzval k diplomatickému tlaku na Ankaru. „Bohužel v tuto chvíli nevidím jiný nástroj než diplomatický tlak, jak situaci zklidnit. Očekávám společný postup EU, k řešení by měly přispět i Spojené státy,“ uvedl ministr. „Česko nadále podporuje mírový proces v Sýrii, který by měl umožnit poválečnou rekonstrukci země. Zajištění bezpečnosti tureckých hranic jsme mohli dosáhnout i jinou cestou,“ doplnil.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes vyzval Ankaru k zastavení vojenské operace. Junckerovo prohlášení podpořil i český ministr obrany Metnar. „Doufáme, že tato vojenská akce bude co nejdříve zastavena,“ uvedl v pořadu Pressklub Frekvence 1. „Dlouhodobě zastáváme stanovisko, že by konflikty měly být řešeny diplomatickou a mírovou cestou,“ řekl.

Ofenzíva má být zaměřena na oddíly syrských Kurdů. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků. Milice YPG se podílely na boji proti teroristickému uskupení Islámský stát, Turecko je ale rovněž považuje za teroristy.

Turecko začalo v posledních dnech otevřeně hovořit o invazi do severovýchodní Sýrie poté, co se z oblasti začali stahovat američtí vojáci. Ankaru před ofenzívou varovaly západní mocnosti i Moskva. Například ruský prezident Vladimir Putin dnes podle Kremlu Erdogana v telefonickém rozhovoru nabádal, aby se v Sýrii vyhnul jakýmkoli krokům, které by mohly poškodit mírový proces, a vyzval ho, aby ofenzívu dobře zvážil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…