Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Igelitky už netáhnou, zabralo zpoplatnění. České supermarkety hlásí propad zájmu o plastové tašky

Česko

  5:00
Praha - Pět bilionů plastových tašek. Tolik se jich podle OSN každoročně po světě spotřebuje. Sousední Německo plastu vyhlásilo válku a tamní vláda se chystá igelitky zakázat. České ministerstvo životního prostředí zatím jejich úplné vymýcení neplánuje, přesto se v řadě zdejších řetězců již nyní odehrává zásadní změna. Češi igelitové tašky opouštějí a místo toho si do obchodů nosí vlastní.

Plastové tašky a pytlíky foto: Shutterstock

„Vnímáme, že si zákazníci čím dál více uvědomují otázky související s ochranou životního prostředí a preferují alternativy k igelitovým taškám,“ řekla LN mluvčí Kauflandu Renata Maierl. „Zaznamenali jsme, že si lidé začali častěji nosit vlastní tašky,“ dodává mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

DOBA PLASTOVÁ: Patří rozložitelná plastová taška do žlutého kontejneru?

Velké potravinové řetězce nesmějí podle novely zákona o obalech od roku 2018 rozdávat igelitky k nákupům zdarma. A zdá se, že právě finanční motiv v boji s plastem zabral. Z loňské studie Vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí, kterou mají LN k dispozici, totiž plyne, že téměř polovina Čechů si uvědomuje environmentální problémy, ale je ochotna přijmout jen taková opatření, díky nimž ušetří. Tedy raději si přinesou do obchodu vlastní tašku, místo aby za novou platili, nebo použijí šetrnější sprchu místo koupele ve vaně.

PET lahev se v přírodě rozkládá přibližně 100 let.

Zpoplatněné igelitové tašky zatím v Česku u pokladen nechávají řetězce Albert a Tesco. I ty ale registrují propad zájmu. „K výraznému, více než dvoutřetinovému omezení prodeje plastových tašek došlo již při jejich zpoplatnění, ke kterému jsme v našich obchodech přistoupili před více než pěti lety,“ řekla LN mluvčí Albertu Tereza Skrbková.

Jak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky?

  • Ohryzek z jablka nebo hrušky – 14 dní
  • Papírová taška – 2 měsíce
  • Slupka od banánu – 2 až 5 měsíců
  • Slupka od pomeranče – 1 rok
  • Nedopalek od cigarety s filtrem – 15 let
  • Plechovka – 15 let
  • Klasická igelitový taška – 25 let
  • Žvýkačka – 50 let
  • Plastový kelímek – 70 let
  • Alobal – 100 let
  • PET láhev – 100 let
  • Jednorázové pleny – 250 let
  • Vlasec na ryby – 600 let
  • Plastový kanystr – 800 let
  • Mikrotenový sáček – 200 až 1000 let
  • Sklo – více jak 1 000 let 
  • Polystyren – desetitisíce let (někdy vůbec)

Část supermarketů vystavila stopku jednorázovým plastovým taškám již před zákazem jejich nabízení zdarma. Kaufland a Lidl jejich prodej ukončily v roce 2017. Na konci roku 2018 se k nim připojila Billa (ta ale jejich prodej letos v říjnu obnovila, ovšem převážně z již recyklovaného materiálu). Letos následovaly Penny Market a Globus.

Trend častějšího využívání vlastních tašek, zejména u mladší generace, potvrzuje většina řetězců. „Zatím tuto potřebu určité ekologické šetrnosti pozorujeme více u mladých zákazníků, kteří nechtějí stále kupovat jednorázové tašky,“ říká mluvčí Globusu Rita Gabrielová s tím, že starší zákazníci volí nákup tašky u pokladny nebo vezou nákup přímo do auta.

Srovnání schází

Od začátku loňského roku musejí potravinové řetězce nově vykazovat data o spotřebě plastových tašek. Na údaje za letošní rok se teprve čeká, a srovnání tak chybí. I proto se zatím ministerstvo životního prostředí nechystá připojit k Německu a plastové tašky úplně zakázat.

„V tuto chvíli máme v ruce data za první rok, příští rok zjara získáme data za rok druhý a na základě trendu spotřeby vyhodnotíme, zda a do jaké míry bylo toto opatření (povinnost zpoplatnění igelitek – pozn. red.), vedoucí ke snižování jednorázových plastů, prokazatelně úspěšné,“ řekla LN mluvčí resortu Dominika Pospíšilová. Čísla za loňský rok poskytnout odmítla s tím, že údaj zatím není stoprocentní.

Od pár dní až po desetitisíce let. některé plasty se nerozloží nikdy

Z německých obchodů by igelitové tašky měly nadobro zmizet během příštího roku. Návrh zákona, který chystá tamní ministerstvo životního prostředí, počítá s pokutou až sto tisíc eur pro prodejce, kteří vyhlášku poruší. Úplný zákaz plastových tašek již platí ve Francii, v Itálii, několika afrických zemích nebo třeba na Novém Zélandu.

Zpoplatněné igelitové tašky splnily účel. Na mořském dně je jich téměř o třetinu méně

„Ovosáčky byly zákazníky velmi dobře přijaty – jejich prodeje jdou po pár týdnech do desítek tisíc kusů a dále rostou,“ uvedla Gabrielová z Globusu. Pro životní prostředí nejsou strašákem jen plastové tašky u pokladen, ale i mikrotenové sáčky na ovoce, zeleninu či pečivo. Jsou lehké a praktické, ale v přírodě se rozkládají až stovky let. Přestože jsou dostupné zdarma, řada řetězců si všímá, že část zákazníků místo nich využívá takzvané ovosáčky, které se dají opakovatelně použít, a tudíž jsou šetrnější k životnímu prostředí. 

„Jde o lehký textilní sáček z polyesteru, který je stejně recyklovatelný jako PET, je pratelný a dá se opakovaně využít pro nákup ovoce a zeleniny,“ vysvětluje mluvčí Globusu. Jako první začal nabízet ovosáčky Penny Market. Letos v létě se k němu přidal Globus, který je prodává za necelých deset korun. „Ovosáčky byly zákazníky České potravinové řetězce nabízejí k igelitkám alternativu v podobě papírových, textilních či permanentních plastových tašek. „Po našem zrušení prodeje igelitových tašek se alternativních variant prodává daleko méně než tašek igelitových v předcházejících letech, což považujeme za pozitivní trend,“ říká mluvčí Holá z Lidlu.

Minulý týden s prodejem „nEKOnečných sáčků“ začal i Kaufland. Opakovatelně použitelné sáčky najdou lidé v úseku ovoce a zeleniny. „Chceme zákazníky inspirovat,“ říká mluvčí Kauflandu. Lidl nabízí jako alternativu k mikrotenovým pytlíkům papírové sáčky s průhlednou fólií.

Bez obalu a vstříc ekologii. Rohlik.cz spustil prodej potravin ve vratných obalech

V roce 2017 poslanci zpoplatnění mikrotenových sáčků neschválili. „Očekáváme, že se téma v souvislosti s novou odpadovou legislativou, která vstoupila do legislativního procesu, bude opět řešit,“ tvrdí mluvčí ministerstva životního prostředí.

Nákup bez obalu

Se vstřícným krokem vůči životnímu prostředí přišel i online market Rohlík.cz, který od června nabízí nákup ve vratných obalech. „Stačí, když si zákazníci objednají rýži nebo čočku, a kurýři jim vše přivezou až domů ve speciální zálohované nádobě,“ vysvětluje komerční ředitel Olin Novák.

Online market zavedl v září jako první obchod v zemi takzvanou bezplastovou uličku – zákazníci mohou na stránkách internetového obchodu zapnout filtr, který jim vybere pouze produkty nebalené do plastů. Ani při nákupu na Rohlík.cz se zákazník nedočká igelitek, neboť kurýři dovážejí zboží v papírových taškách. O bezobalové nakupování mají podle Nováka největší zájem matky s dětmi. „Pravidelně takto nakupuje kolem dvaceti procent z nich,“ tvrdí Novák.

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč