Turecká armáda zasáhla již 181 objektů kurdských milic. USA hrozí sankcemi

Ve středu odpoledne zahájilo Turecko vojenskou ofenzivu na severu Sýrie. Po úvodních útocích vojenského letectva překročila hranici i pozemní vojska. Mimořádné setkání oznámila Rada bezpečnosti OSN a Liga arabských států. Američtí senátoři navrhují tvrdé protiturecké sankce. Operaci ve svém prohlášení kritizuje také Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Turecké ozbrojené síly svými vzdušnými silami a dělostřeleckou podporou zasáhly 181 cílů teroristických organizací,“ uvedlo podle Reuters turecké ministerstvo obrany.

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) hlásí, že zasaženo bylo i vězení se zadrženými bojovníky tzv. Islámského státu (IS). To spolu s celkovým tureckým působením vyvolalo obavy, že někteří z tisíců zadržovaných bojovníků IS by mohli chaosu kolem turecké ofenzivy využít k útěku z vazby.

„Budou utíkat do Evropy. Tam se chtějí dostat,“ řekl Trump na konto vězněných radikálů. Zároveň oznámil, že Spojené státy část bojovníků IS zadržených v Sýrii převezly kvůli turecké vojenské operaci na nespecifikované místo.

Text pokračuje pod online reportáží

Podle agentury AP jde o dva britské bojovníky, kteří patřili ke skupině zvané „The Beatles“, jež popravovala zajaté zahraniční novináře a syrské vojáky a videa z poprav zveřejňovala na internetu. USA však mají podle New York Times seznam asi 60 lidí

USA hrozí sankcemi

Mezinárodní organizace i jednotlivé státy začaly okamžitě na tureckou ofenzivu reagovat. Američtí senátoři navrhli tvrdé protiturecké sankce. Republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Chris Van Hollen plánují podle AP společný návrh předložit Senátu příští týden.

Turecko chystá ofenzivu na severu Sýrie, potvrdil Bílý dům. Američtí vojáci operaci nepodpoří

Číst článek

Návrh připravovaný zástupci obou stran v americkém Kongresu by zastavil vojenskou pomoc Spojených států pro Turecko a uvalil sankce mimo jiné na aktiva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Další součástí zveřejněného nástinu opatření jsou sankce proti zahraničním vojenským nákupům Turecka.

Donald Trump ve středu naznačil, že postihy podpoří, když Ankara nebude postupovat „nejhumánnějším možným způsobem“. V takovém případě pohrozil, že „zničí“ tureckou ekonomiku.

Americký prezident přitom čelí velké kritice za to, že před několika dny právě z atakovaného syrského regionu stáhl americké vojenské jednotky. Například Graham prohlásil, že vláda USA „hanebně opustila“ Kurdy, kteří pomohli v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát.

Do situace se vložil i Kongres, 56 zákonodárců v dopise zaslaném do Bílého domu požaduje, aby Trump upřesnil, kam byli američtí vojáci přesunuti, a jak USA plánují ochránit spojenecké kurdské jednotky.

Situace v průběhu noci

Ankara operaci avizovala už o víkendu. Nálety a ostřelování na severovýchodě Sýrie začaly ve středu odpoledne, několik dní poté, co Trump ohlásil, že se ze stejného regionu se stahují američtí vojáci.

Turecko nemůže koordinovat lety nad částí Sýrie. Pentagon ho vyřadil z koaličního systému

Číst článek

Zpočátku šlo o letecké útoky a také ostřelování z minometů a houfnic. Později zahájily turecké jednotky také pozemní fázi. Prvním terčem bylo pohraniční město Tal-Abyad, jež kontrolují kurdské milice YPG.

„Pozemní útok tureckých sil byl v Tal-Abyadu odražen bojovníky SDF,“ uvedl na twitteru mluvčí koalice vedené milicí YPG. Podle zdroje Reuters však milice YPG nemají žádné těžké zbraně, které by se daly použít proti tankům nebo letounům. Úkolem tamních jednotek je ale i přesto držet bitvu tak dlouho, jak jen to bude možné. Pokud budou poraženi, „nastane nikdy nekončící vzpoura“ proti tureckým jednotkám.

Ofenziva si podle SDF zatím vyžádala mezi civilisty pět životů a mezi bojovníky SDF tři. Jiné zdroje uvádějí sedm mrtvých civilistů. Obyvatelé ohrožených měst opouštějí své domovy a přesouvají se směrem do vnitrozemí, dál od syrsko-truecké hranice.

Obhajoba Turecka

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu se na twitteru vyjádřil, že Turecko jedná v souladu s Chartou OSN, konkrétně článkem 51, který zmiňuje právo sebeobrany v případě ozbrojeného útoku.

Spojeným národům Turecko podle Reuters oznámilo, že operace je mířená pouze na teroristy a jejich skrýše a zbraně. „Zohledňujeme všechna opatření, abychom se vyhnuli ohrožení civilistů,“ uvedl turecký ambasador Feridun Sinirlioglu v dopise. S odvoláním na předchozí turecké protiteroristické operace dodal, že „turecká odpověď bude přiměřená, uvážlivá a zodpovědná.“

Celá akce má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát. Turecko je ale také považuje za teroristy. Cílem je podle Ankary vytvoření bezpečnostní zóny na syrské straně syrsko-turecké hranice, která umožní návrat syrských uprchlíků.

anj, vtk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme