Ranní přehled podle Bloombergu: Turecká ofenziva, ekonomická recese a nervózní spotřebitelé

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Turecko vkročilo do Sýrie

Turecká armáda zahájila ohlášenou vojenskou akci na severu Sýrie. Pozemní jednotky vstoupily na území obývané Kurdy ve středu večer a akce pokračovala ostřelováním pozic na syrském území. Krok Ankary odsoudili státníci po celém světě. Američtí senátoři hrozí uvalením sankcí vůči Turecku. 

Dobrá nálada na akciových trzích

Spojené státy a Čína by mohly dosáhnout pokroku v jednáních v obchodní válce. Tato optimistická zpráva pomohla akciovým trhům v Asii i v USA. Dow Jonesův index si připsal 0,70 procenta. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,91 procenta a index Nasdaq Composite přidal 1,02 procenta. 

Blýská se na lepší časy mezi Čínou a USA?

Čína je i nadále otevřena uzavření dílčí obchodní dohody se Spojenými státy, uvedl podle agentury Bloomberg vysoce postavený čínský úředník, který je obeznámený s detaily jednání mezi oběma velmocemi. Čínští vyjednavači míří do Washingtonu, kde by dnes mělo začít jednání. 

Hongkongská recese

Hongkong čelí první recesi od globální finanční krize. Jako hlavní důvod Bloomberg uvadí přetrvávající násilné protesty. Kvůli nim se ve městě zavírají hotely i velká nákupní centra, která tak zažívají odliv zákazníků i turistů. Ekonomika města ve druhém čtvrtletí klesla a podle odhadů téměř jistě klesne i ve třetím. 

Nervózní spotřebitelé

Agentura Bloomberg uvedla, že téměř třetina spotřebitelů na světě se zdráhá utrácet své peníze“. Ztrátu zisků z prodejů hlásí i velké spotřebitelské trhy jako například Bombaj či Peking. Mezi stagnující odvětví patří prodej automobilů, mobilních telefonů nebo jiného spotřebního zboží. Na vině je podle odborníků přetrvávající obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou či boj s korupcí v Indii.