Hlavní obsah

Trump: Kurdové nám v Normandii také nepomohli

– Washington

I druhou světovou válku a spojenecké vylodění v Normandii ve středu zmínil prezident Donald Trump, když vysvětloval novinářům stažení amerických vojáků ze severovýchodu Sýrie, po kterém následoval turecký útok na Kurdy v této oblasti. Šéf Bílého domu čelí kritice, že svým rozhodnutím ponechal turecké armádě napospas bojovníky kurdských milicí, které pomohly v Sýrii porazit islámské radikály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

Trump se hájil mimo jiné tím, že Kurdové bojují o své vlastní území a nepomáhali například v boji proti nacistickému Německu.

„Kurdové bojují o svoje území, jen abyste tomu rozuměli. Bojují o svoje území. A jak dnes (ve středu) někdo napsal v jednom velmi, velmi silném článku, nepomohli nám ve druhé světové válce, nepomohli nám s Normandií například,“ řekl americký prezident v narážce na vylodění protihitlerovských spojenců v Normandii v roce 1944.

„Kromě toho jsme vynaložili obrovské peníze na pomoc Kurdům, co se týče munice, co se týče zbraní,“ dodal.

Foto: Stringer, Reuters

Bombardování v syrském městě Ras al-Ajn.

Článkem, na který ve své odpovědi Trump odkazoval, je podle deníku The Guardian pravděpodobně úterní text konzervativního komentátora Kurta Schlichtera s titulkem „Kritici žasnou, zatímco Trump dodržuje slib o ukončení válek“. „Řekněme si to na rovinu: Kurdové nám nepřišli na pomoc v Normandii nebo v Inčchonu nebo v Khe Sanh nebo v Kandaháru,“ uvedl autor. Poukázal tak na války, jichž se USA v minulosti zúčastnily v Asii.

Vylodění v korejském Inčchonu v roce 1950 přispělo k zastavení postupu komunistických jednotek, v Afghánistánu bojovali Američané s Tálibánem o jeho baštu, jíž byl Kandahár. Ve vietnamském Khe Sanhu se střetli v době vietnamské války se severovietnamskou armádou.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump vysvětluje stažení vojáků ze Sýrie.

Kurdské ozbrojené síly několik posledních let bojovaly společně s USA proti samozvanému Islámskému státu (IS) a ztratily přitom kolem 11 000 bojovníků. Turecko ve středu proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie zahájilo rozsáhlou ofenzivu, a to několik dnů poté, co Trump oznámil, že američtí vojáci tento region opustí.

Podle deníku The Washington Post byl ve středu Trump tázán i na to, zda rozhodnutí opustit Kurdy nemůže do budoucna Američanům zkomplikovat snahy o uzavírání vojenských spojenectví. „Ne, to se nestane. Aliance jsou jednoduché,“ odvětil šéf Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám