Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty dál stagnují

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Litr benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 32,55 koruny za litr, tedy za stejnou cenu jako minulou středu. Litr nafty pak zlevnil pouze o haléře na průměrných 32,04 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. říjnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou momentálně v Praze a na Vysočině. V hlavním městě stojí litr naturalu v průměru 32,87 Kč, na Vysočině je to o haléř méně. Diesel je naopak dražší na Vysočině, prodává se tam průměrně za 32,45 Kč/l, v Praze je za 32,42 Kč/l.

Nejlevněji naopak řidiči natankují v Jihočeském kraji. Tamní čerpací stanice prodávají Natural 95 průměrně za 32,01 Kč/l a naftu za 31,54 Kč/l.

„V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen benzinu a nafty. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 59 dolarů za barel a momentálně neexistuje důvod, proč by měla tato komodita prudce zdražovat. Taktéž vývoj kurzu české koruny vůči americkému dolaru je nevýrazný,” uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Saudská Arábie a státní ropná firma Saudi Aramco už plně obnovily produkci ze zařízení, které byly poškozené v září při útocích drony. Zpracovatelská kapacita Saudi Aramco je tedy zpátky nad 11 miliony barelů ropy denně.

„Současná cena ropy na světových trzích není pro kartel OPEC příznivá. Nigérie už uvedla, že spolu s dalšími menšími členy kartelu jsou ochotní prodloužit či do konce snížit těžební limit v roce 2020. Důvodem je pokračující přebytek ropy na trhu, kvůli kterému nemůže cena komodity stoupat. Zástupci Saudské Arábie a Ruska se zatím k tomu nevyjádřili,” dodal Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám