Hlavní obsah

Zelenou k útoku jsme nedali, ale obavy Turecka jsou oprávněné, tvrdí Pompeo

Spojené státy nedaly Turecku zelenou, aby Ankara podnikla ofenzívu v Sýrii, řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Turecko má podle něj „legitimní obavy o bezpečnost své hranice“, tvrdí šéf americké diplomacie.

Foto: Erin Scott, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

„Jsou (Turci) od jihu ohroženi terorismem. Dělali jsme, co jsme mohli, abychom odvrátili tuto teroristickou hrozbu od lidí v Turecku, přičemž jsme se snažili o to, co je pro americké zájmy nejlepší: odstranit hrozbu radikálního islámského terorismu pocházejícího ze Sýrie,“ řekl Pompeo.

Trump: Kurdové nám v Normandii také nepomohli

Turecká invaze

Prezident Donald Trump se rozhodl stáhnout z oblasti americké vojáky, protože splnili svůj cíl, jímž byla porážka Islámského státu. Připustil, že při tom pomohly Syrské demokratické síly vedené Kurdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státuVideo: Reuters

Turecká armáda ve středu zahájila útoky na severovýchodě Sýrie, kde působí oddíly syrských Kurdů. Turecko je řadí k teroristům, i když se Kurdové podíleli na boji proti Islámskému státu. Byli v tomto boji spojenci USA, které ale o víkendu stáhly své vojáky z hraničních postů, což je považováno za krok umožňující tureckou invazi.

Turecké údery zasáhly vězení s bojovníky Islámského státu, mohou se dostat na svobodu

Turecká invaze

Turecká armáda mezitím zasáhla leteckými údery a dělostřeleckou palbou 181 objektů kurdských milic. Tvrdí to turecká armáda. Zásah podle Arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) dostala také věznice, kde jsou zadržováni radikálové Islámského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám