Soukup chce být jako Werich, ale není vůbec vtipný, smějí se lidé seriálu Premiér

Magazín Magazín
10. 10. 2019 12:21
Zatímco v zahraničí je teď v kurzu film Joker, u českého publika vzbudil povyk jiný vtipálek. Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup, který je na své stanici současně nejobsazovanějším moderátorem, se po pořadech Aréna, Instinkty, Duel nebo Kauzy stal hlavní tváří sitkomu Premiér. Ten si ve filmové databázi ČSFD rychle vydobyl titul nejnavštěvovanějšího profilu.
Podnikatel Jaromír Soukup.
Podnikatel Jaromír Soukup. | Foto: TV Barrandov

Když TV Barrandov nedávno oznámila, že na svých obrazovkách uvede sitkom Premiér, slibovala politickou satiru z prostředí vysoké politiky. Pořad měl vtipně zobrazovat, jak se dělá politika, jak se chovají politici a jak kvete státní byrokracie. Podle ohlasů, které vzbudil ve středu odvysílaný první díl, ovšem očekávání diváků nenaplnil.

Ve fanouškovské databázi ČSFD se sice stal momentálně nejdiskutovanějším počinem kinematografie, ale zároveň se s hodnocením dvě procenta objevil na druhé příčce nejhůře hodnocených seriálů všech dob. 

"Takhle nějak vypadaly skeče na střední škole, když jsme se spolužáky při hodině angličtiny měli improvizovaně sehrát krátkou scénku na zadané téma. Bylo to špatně zahrané, blábolivé, beze smyslu, s nervózními herci, a když to skončilo, všichni byli rádi, že to mají za sebou," okomentoval Premiéra filmový nadšenec Jakub Smutný, který je na ČSFD jedním z nejaktivnějších uživatelů.

Jaromír Soukup v sitkomu ztvárňuje fiktivního politika Pavla Diviše, kterého prezident Zeman jmenuje předsedou vlády. Následně se stěhuje do vysněné kanceláře, kam se dříve podíval jen jako ministr, a seznamuje se se svou tajemnicí Marcelkou Novákovou z Libně.

Po té chce napsat tiskové vyjádření k iniciativě švédské environmentální aktivistky Grety Thunbergové, ale Marcelka si místo toho raději čte časopis o bydlení. "Já bych jí poslal panenku. To máte těžký, buď řekneme, že to je hysterická holka, což si myslíme, a pak budeme neoblíbení v Český televizi. A nebo řekneme, že s tím souhlasíme, protože klima je výzva dnešní doby," říká jeho seriálový premiér. 

V další části prvního dílu se Soukup coby premiér schází se svou starou známou, která u něj lobbuje za prosazení zákona o legalizaci konopí. TV Barrandov se tak snaží dostát svému slibu, že v pořadu bude odrážet aktuální politická témata.

Snaha tvůrců však podle televizních fanoušků vyznívá do prázdna. "Je to něco na půl cesty mezi politickou agitkou a sebeprezentací říznutou snahou o komedii, ironii, ale naprosto se utápějící v hlouposti. Soukup tak moc chce být moudrý jako Werich, charismatický jako Roden a elegantní jako Eben, ovšem nic z toho se mu nedaří," napsal na ČSFD diskutující Ondřej Bezouška.

Sledovanost

První díl seriálu Premiér podle webu Mediaguru sledovalo 154 tisíc diváků starších 15 let (podíl 4,2 %).

Výše jmenovaný Jakub Smutný pak v Premiérovi dokonce našel paralelu s filmem Joker, který v českých i zahraničních kinech trhá rekordy návštěvnosti. "Obavou mě naplňuje, že jsem si tak trochu připadal jako minulý týden na projekci Jokera, kdy jsem na plátně sledoval psychicky nemocnou osobu, která by se chtěla stát profesionálním bavičem, ale bohužel není ani trochu vtipná," strefil se Smutný do Soukupa.

Velké ohlasy Premiér zaznamenal i mezi novináři na Twitteru. Sportovní komentátor Luděk Mádl své dojmy ze sitkomu například srovnával s pocity, které ho naplňovaly, když česká fotbalová reprezentace před sedmi lety v kvalifikačním zápasu na mistrovství Evropy bez jediného gólu remizovala s Bulharskem.

Negativní reakce potom sitkom sklidil i za nevalné technické zpracování a roztřesenou kameru. Publicista Filip Rožánek ve své reakci upozornil na to, že Soukup přes rapidní technologický pokrok v seriálu mluví do klopového mikrofonu připevněného na oblečení.

 

Právě se děje

Další zprávy