Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Home Credit odstoupí od smlouvy s Univerzitou Karlovou. Rektor: Stejně jsme chtěli spolupráci ukončit

Home Credit odstoupí od smlouvy o partnerství s Univerzitou Karlovou. foto: ČTK

Aktualizováno
PRAHA - Úvěrová společnost Home Credit odstupuje od smlouvy o partnerství s Univerzitou Karlovou. Firma nechce být nadále vtahována do iracionálních debat o smyslu spolupráce. Home Credit se ve smlouvě o spolupráci z počátku října zavázal univerzitě ročně po tři roky poskytovat půl milionu korun. Smlouva ale vyvolala vlnu kritiky. UK podle rektora Tomáše Zimy stejně plánovala spolupráci ukončit, nově by na financování univerzity měla dohlížet komise.
  14:03aktualizováno  15:49

Rektor to ve čtvrtek uvedl v prohlášení k rozhodnutí firmy odstoupit od spolupráce s univerzitou po vlně kritiky z řad akademické obce. Zima chce Akademickému senátu UK navrhnout vznik komise, která připraví parametry a kritéria pro spolupráci univerzity s komerčními partnery.

Rektor UK Tomáš Zima.
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vystoupil 17. listopadu 2018 na pietní...

„Rozhodnutí společnosti Home Credit International pouze urychlilo řešení, ke kterému Univerzita Karlova směřovala, a to v této spolupráci nepokračovat,“ uvedl Zima.

Odstoupení od smlouvy oznámila úvěrová společnost ve čtvrtek odpoledne. „Chtěl bych oznámit, že Home Credit se dnes rozhodl od smlouvy s UK odstoupit. Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naši spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě před tím, než spolupráce byla vůbec zahájena. Přejeme UK vše dobré,“ uvedl pro Lidovky.cz mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Stovky studentů a pracovníků univerzity vyzvaly ve čtvrtek rektorát, aby od smlouvy odstoupil. Kritizovali zejména to, že se firma Home Credit „neodpovědným úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí“. Studenti různých fakult také požadovali, aby akademický senát do budoucna stanovil jasná etická kritéria, s kým a za jakých podmínek UK může do budoucna navazovat komerční spolupráci, aby tím nebylo poškozováno její dobré jméno. UK už ve středu uvedla, že smlouva žádným způsobem neporušuje zásady akademických svobod.

Financování jako téma senátu

Tématem financování a sponzoringu Univerzity Karlovy se proto bude zabývat Akademický senát UK na svém zasedání 18. října. „Na jednání navrhnu zřízení komise Univerzity Karlovy, která připraví parametry a kritéria pro spolupráci univerzity s komerčními partnery,“ uvedl rektor. Členy komise by měl navrhnout akademický senát.

Ve středu smlouvu kritizovala i filozofická fakulta či profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu, univerzita tím podle něj ztratila morální kredit. Přibáň se proto vzdal členství v Čestné radě absolventů. Rektor Tomáš Zima mu v osobním dopise napsal, že jeho kroku lituje.

Rektor poděkoval všem zástupcům akademické obce za velmi otevřenou, kritickou, ale také korektní diskusi. „Je to podle mě ten nejvyšším důkaz nezávislosti a svobody akademického prostředí UK,“ dodal.

Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera. Home Credit se ve smlouvě zavázal, že od akademického roku 2019/2020 bude univerzitě každý rok poskytovat půl milionu korun po dobu tří let. Podporovány měly být zejména Matematicko-fyzikální fakulta UK a Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

Zastupitel Prahy 5 Adam Rut (Piráti) vyhlásil na Facebooku pro univerzitu veřejnou sbírku. Chce tak shromáždit 1,5 milionu korun, které firma slíbila univerzitě během tří let poskytnout. Do čtvrtečních 14:00 se na účtu Milion a půl pro Karlovku shromáždilo přes 80 000 korun.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.