American Airlines slibům Boeingu nevěří, návrat problémových MAXů do vzduchu ještě oddálí

Boeingy 737 MAX 8 společnosti American Airlines

Boeingy 737 MAX 8 společnosti American Airlines Zdroj: Reuters

Letadla společnosti American Airlines
Letadlo American Airlines
Letadlo American Airlines
Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
9
Fotogalerie

Americká letecká společnost American Airlines plánuje prodloužit uzemnění letadel Boeing 737 MAX do 15. ledna příštího roku. Výrobce letadel přitom dříve avizoval, že problémové modely budou moci opět vzlétnout do konce letošního roku, připomíná agentura Reuters.

S podobným krokem jako American Airlines přišla i její konkurence. Uzemnění svých boeingů prodloužila například i nízkonákladová společnost Southwest Airlines, která zrušila příslušné lety do 5. ledna. Naopak United Airlines se zatím drží plánu nasadit letouny do provozu ve druhé polovině prosince.

Klíčové slovo bude mít v tomto ohledu regulátor. Federální letecký úřad stále posuzuje, zda jsou změny v softwaru Boeingu 737 MAX dostatečné natolik, aby zaručily budoucí bezpečné fungování letounu. Žádné datum, kdy by mohl vynést verdikt, však neuvádí.

Ještě v červenci tohoto roku American Airlines uvedly, že kvůli uzemnění boeingů se roční zisk společnosti sníží asi o 400 milionů dolarů. Tyto odhady však pracovaly s tím, že MAXy budou schopny létat od 2. listopadu tohoto roku. Nyní, s prodloužením lhůty pro letouny do ledna příštího roku, se výsledky aerolinek podle odhadů ještě zhorší. Pro představu - aerolinky musely kvůli 737 MAX ve třetím čtvrtletí zrušit celkem skoro deset tisíc letů.  

Výhledy na opětovné zprovoznění MAXů se tak nadále zhoršují. Poradenská společnost Bernstein Research přitom v létě uvedla, že letouny by měly být schopny dostat se do vzduchu ještě v průběhu listopadu. Investoři oslovení stejnou společností však byli daleko skeptičtější a návrat Boeingů 737 MAX odhadují až na březen 2020 nebo později. Je tak možné, že aerolinky budou své současné plány ještě dál posouvat. 

Letouny Boeing 737 MAX 8 byly na jaře celosvětově odstaveny po dvou nehodách, při nichž zahynulo více než 300 lidí.