Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vypustím k vám uprchlíky, hrozí Erdogan Evropě. V Turecku jich jsou dva miliony

Autor: ČTK, tva - 
10. října 2019
14:24

Jestliže Evropa označuje tureckou operaci v Sýrii za invazi, pak může Turecko poslat do Evropy syrské uprchlíky, kteří jsou na jeho území. V projevu před členy své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to ve čtvrtek řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když hájil postup Ankary proti syrským Kurdům. Turecká armáda proti nim bojuje od středy na severu Sýrie, kde chce na území širokém 30 kilometrů zřídit bezpečnostní zónu.

Ankara hodlá do vytvořené bezpečnostní zóny umístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří jsou nyní v Turecku. Ankaru za její postup kritizuje mnoho zemí včetně České republiky. Erdogan ve čtvrtek oznámil, že od zahájení bojů už padlo 109 teroristů, jak označuje Kurdy.

„Jestliže Evropa definuje operaci v Sýrii jako invazi, pak můžeme otevřít dveře a poslat 3,6 milionu syrských uprchlíků k vám,“ řekl Erdogan na adresu Evropanů. Operace podle něj přispěje k mírovému řešení situace v Sýrii a k budoucímu uspořádání této země. Erdogan se domnívá, že se díky zásahu tureckých vojsk obnoví demografické složení obyvatelstva na severu Sýrie.

„Evropané, dodrželi jste někdy svoje sliby?“

Historicky velké části tamního území obývají Kurdové, ale žijí tam rovněž Arabové, Asyřané či Arméni. Kurdové za nynější občanské války v Sýrii vybojovali proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) rozsáhlé území a ovládají až čtvrtinu Sýrie. Zřídili si tam samosprávu a doufají v udržení určité autonomie, kterou jim ale Damašek v minulosti nikdy neposkytl. Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že díky zásahu Turecka se obnoví územní celistvost oblasti.

Při turecké operaci v Sýrii, podle prezidenta Erdogana, zahynulo 109 teroristů. Turecko operaci zahájilo ve středu, za teroristy označuje Kurdy. (10. 10. 2019) Při turecké operaci v Sýrii, podle prezidenta Erdogana, zahynulo 109 teroristů. Turecko operaci zahájilo ve středu, za teroristy označuje Kurdy. (10. 10. 2019) | ČTK

Turecký prezident rovněž prohlásil, že Evropané nikdy nebyli upřímní, a teď hrozí zablokováním tří miliard eur (téměř 78 miliard Kč) slíbených Turecku v rámci dohody o uprchlících. „Dodrželi jste někdy sliby, které jste nám dali? Ne. My budeme ve své cestě s boží pomocí pokračovat,“ řekl Erdogan.

Evropská komise ve čtvrtek uvedla, že si Turecko musí uvědomit, že jeho žádost o členství v unii vyžaduje sdílení společné unijní zahraniční politiky. „Členství v Evropské unii od kandidátů vyžaduje připojit se k zahraniční politice EU. Pokud Turecko o připojení k bloku opravdu stojí, pak se tím musí řídit,“ řekla mluvčí Evropské komise.

Zahraničním kritikům Erdogan vyčetl jejich činy

Česká republika se ztotožňuje se společným postojem Evropské unie, která tureckou vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie odsoudila. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň je přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení operace, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a Německem vyzvala ke svolání Rady bezpečnosti OSN.

Na severu Sýrie se již ozývají výbuchy z turecké invaze proti Kurdům. (9. 10. 2019) Na severu Sýrie se již ozývají výbuchy z turecké invaze proti Kurdům. (9. 10. 2019) | ČTK

Erdogan se ohradil nejen proti kritice z Evropy, ale také z arabských států jako je Egypt a Saúdská Arábie. „Pouze mluví, my na rozdíl od nich jednáme,“ prohlásil. Egypt podle něj nemá právo kritizovat, když sám je „vrahem demokracie“ na svém území. Saúdské Arábii doporučil, aby se podívala do zrcadla, když kritizuje Turecko, protože je to ona, kdo „přivedl Jemen do stavu, v němž se teď nachází“.

Dosavadní zprávy hovořily o obětech bojů na severu Sýrie v řádu desítek. Podle Erdoganova oznámení turečtí vojáci zabili od středy 109 teroristů, jak turečtí politici označují Kurdy.

Prezident se snažil také rozptýlit obavy z toho, že turecká invaze vyvolá na severu chaos, jehož využijí zajatí členové IS k útěku z věznic, jež dosud střeží Kurdové. Erdogan řekl, že ti, které je třeba věznit, ve věznicích zůstanou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině