Druhý trest za ‚moo‘ v Nemocnici Na Homolce: exředitel Dbalý dostal 8,5 roku vězení

Druhá větev korupční kauzy Nemocnice Na Homolce a druhý trest pro Vladimíra Dbalého. Pražský městský soud ve čtvrtek odpoledne vynesl odsuzují verdikt: úplatky ve státním špitále ohodnotil 8,5letým vězením pro exředitele Dbalého.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:01 10. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obviněný bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Dbalý

Obviněný bývalý šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý Dbalý | Foto: Filip Jandourek

Pět let od zatčení Vladimíra Dbalého se dočkala i druhá větev korupčního skandálu Nemocnice Na Homolce soudního rozuzlení. Pražský městský soud uznal někdejšího ředitele Dbalého vinným, uložil mu 8,5 roku vězení a k tomu peněžitý trest 10,9 milionu korun. Společně s dalšími obžalovanými Emilií Bialešovou a Romanem Žďárkem má Dbalý navíc uhradit nemocnici způsobenou škodu ve výši 49,5 milionu. Vinu shledal trestní senát i u zbylých obžalovaných: u právníka Davida Michala a Dbalého „poradců“ Zdeňka Čápa a Josefa Kantůrka. 

Bývalé nemocniční účetní Bialešové a Michalovi uložil soud čtyřleté vězení, někdejšího právníka nemocnice Žďárka poslal za mříže na 3,5 roku. V rámci peněžitého trestu mají Bialešová a Žďárek každý zaplatit státu 3,65 milionu a Michal 2,4 milionu korun. Zbývající obžalované Zdeňka Čápa a Josefa Kantůrka soud potrestal podmínkami a peněžitými tresty ve výši jednoho milionu a 600 000 korun.

Kvůli Homolce jsem neuplácel, je to fantasmagorie, tvrdí 'Rittigův' advokát Michal

Číst článek

Soud trestal Dbalého za to, že v pozici šéfa Nemocnice Na Homolce přijal v letech 2008 až 2011 úplatky celkem za 12 milionů. A to konkrétně za tři okruhy zakázek: za poradenské a konzultační služby, za účetní a medicínsko-právní služby a za právní služby, které nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal), spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Jak soudkyně Hrnčířová ve čtvrtek konstatovala, veřejné soutěže zmanipuloval tak, aby vyhrál předem dohodnutý vítěz.

Důkazy? Deníček a kufr

Jak soudkyně Hrnčírová v odůvodnění zdůraznila, klíčovým důkazem i v druhé větvi případu byly lékařovy podrobné deníkové poznámky, které policie objevila při prohlídce jeho bytu. Vladimír Dbalý přitom postavil svou obhajobu na tom, že Director's diary – jak dokument v počítači pojmenoval – není deníkem, ale podkladem pro literární fikci, kterou chtěl vydat jako knihu. A že slangový anglický výraz moo či moolah, s nímž v deníku operoval, neoznačoval peníze, nýbrž že šlo o zkratku Mýty Od Ostatních.

Detektivové ovšem našli v Dbalého počítači i fotky, jak připomněla soudkyně Hrnčířová. Dbalý složku se snímky označil jako „Já s moolahem“.

9 let za polonahé selfie? Jak soudkyně zdůvodnila trest pro exšéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého

Číst článek

Na fotografiích zachytil balíčky s pětitisícovými bankovkami. A to v několika variantách. Nejcitlivějšími a současně nejprůkaznějšími byly však snímky, na nichž Dbalý zachytil sám sebe. Na první z nich stál u stolu s vyskládanou hradbou peněz a v rukou třímal bílou čtvrtku papíru s nápisem „Cca 28 000 000“. Druhá fotka byla odvážnější – Dbalý se na ní svlékl.

Důkazní kombo diář – fotografie nadto doplnil šedesátilitrový kufr, který Dbalý schoval u svého přítele. V něm policisté našli: hotovost v celkové výši 26,1 milionu korun. Poštovní známky v hodnotě 4 336 000 korun. A zlato za 3 486 000 korun. Podle žalobce si takovou částku nemohl legálně vydělat, a to ani společně se svou manželkou.

Podle deníku se Dbalý pravidelně radil o zakázkách i s lobbistou Rittigem. Ten však však v kauze nebyl ani obviněn, ani vyslýchán. V minulosti se přitom Dbalého na sociálních sítích zastával. V den druhého rozsudku ale sdílel pouze fotku z projížďky. 

 

Konec nekonečného soudu

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Hana Hrnčířová se případ snažila projednat od jara 2017, vzhledem ke Dbalého omluvenkám se jí však podařilo zahájit hlavní líčení až loni v dubnu. V mezičase byl Dbalý na pozorování v psychiatrickém ústavu. Poslala ho tam jiná soudkyně, která řešila první část jeho kauzy a která vyhodnotila Dbalého omluvenky jako obstrukce.

Verdikt v kauze Homolka se odkládá. Soud poslal obžalovaného advokáta do vazby za obstrukce

Číst článek

Znalci dospěli k závěru, že lékař je schopen účastnit se soudního jednání, ačkoliv dříve zneužíval alkohol či kokain. Dbalý se pak k zahájení hlavního líčení dostavil, působil však zmateně a nakonec před Hrnčířovou vůbec nevypovídal.

Verdikt měl původně padnout už v srpnu, znemožnily to však stížnosti dalšího obžalovaného, Romana Žďárka, kterého soud krátce předtím poslal do vazby kvůli obstrukcím při hlavním líčení. 

Poté, co Hrnčířová ve čtvrtek vynesla rozsudek, nařídila, aby byl Žďárek propuštěn. K soudu přitom ani tentokrát nedorazil, byl nicméně řádně omluven. Omluvenku poslali i ostatní obžalovaní, s výjimkou Zdeňka Čápa. Jejich advokáti se na místě odvolali, rozsudek tak není pravomocný. 

Pro právníka Davida Michala to je první nepodmíněný, byť stále nepravomocný, trest. Později to na sociálních sítích okomentoval slovy: „Mě už kauza BIS prakticky vyškolila o zásadním významu dvoustupňové soudní soustavy.“ Narážel tím na fakt, že v jedné větvi případu souhrnně označovaném jako Nagygate byl prvoinstančním verdiktem potrestán, odvolací soud však rozsudek zrušil.

9 + 8,5 = 12

Dbalý byl nepravomocně potrestán už loni. První část kauzy Homolka zahrnovala dvě údajně zmanipulované zakázky: tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože. Podle prvoinstančního rozsudku šly tenkrát do Dbalého kapsy úplatky zhruba 27,8 milionu. Lékař si za to má odpykat devítileté vězení, soud mu navíc uložil propadnutí celého majetku.

Oba případy ale míří k Vrchnímu soudu v Praze, který – pokud Dbalého rovněž uzná vinným – bude muset zhojit oba tresty. „Obžalovaný Dbalý je ohrožen trestní sazbou až 12 let, čili nemůže dostat vyšší trest. A pokud jde o majetkovou sféru, nemůže dostat vyšší trest než propadnutí majetku. Není možná kombinace propadnutí majetku a peněžitého trestu,“ vysvětili ve čtvrtek státní zástupce Zdeněk Matula.

Dbalý je nicméně obviněn také ve třetí části případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soud chtěl toto stíhání zastavit se zdůvodněním, že už by nebyl dán „téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu.“ Na základě stížnosti státního zástupce Matuly však stíhání pokračuje.

Radek Kedroň, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme