Hlavní obsah

Při turecké invazi umírají i děti. Kurdové je zabili sami, na nás si netroufnou, tvrdí Erdogan

Hasaka/Damašek
Aktualizováno

Před tureckou invazí uteklo na severu Sýrie už 60 000 lidí, uvedla organizace SOHR monitorující dění v zemi. Civilních obětí je již 15. Kurdský červený půlměsíc oznámil, že jsou mezi nimi dvě děti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale odmítl, že by je zabili turečtí vojáci. Jejich smrt připsal zbabělému protivníkovi, který si na turecké vojáky netroufne a místo toho vraždí ženy a děti.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Lidé se snaží dostat z míst, která jsou zasažena boji.

Článek

„Nemají srdce čelit našim vojákům, tak ukázali své ledví útokem na civilisty. Vy jste ti, kdo zabíjejí děti a napadají ženy,” vzkázal Kurdům podle listu Hürriyet ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu před provinčními šéfy své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), kde invazi do Sýrie hájil. „My jsme národ, který nevztahuje ruce na ohrožené, na ženy nebo děti,” dodal s tím, že Turecko provádí operaci pro „mír našich syrských a kurdských bratří a sester”.

Oznámil, že byly zahájeny právní kroky proti lidem kritizujícím invazi na internetu a sociálních sítích: „Zahájili jsme nutná preventivní opatření proti pomlouvačným kampaním.”

Uvedl, že právní kroky byly podniknuty proti 78 lidem.

Těžce zranění

Když Kurdský červený půlměsíc informoval o aktuálním počtu obětí, dodal, že dalších nejméně 19 civilistů při tureckých útocích utrpělo těžká zranění a jsou v kritickém stavu. Jsou mezi nimi další čtyři děti. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii většina obětí připadá na nálety.

Invaze? Pustím do Evropy miliony běženců, vyhrožuje Erdogan

Turecká invaze

Syrská tisková agentura SANA ve čtvrtek odpoledne oznámila, že další tři oběti a desítky zraněných si vyžádal turecký útok na auta jedoucí po silnici z Tal Abjadu do Rakky, kam mnozí utíkají před invazí.

Podle SANA byla ve čtvrtek ráno bombardována vesnice Tal Arkam východně od Ras al-Ajnu a pozemní ofenziva míří na několik vesnic v provincii Rakka za městem Tal Abjad.

Foto: Rodi Said, Reuters

Lidé prchají z míst, kde se odehrávají boje.

Podle organizace SOHR, která dění v Sýrii monitoruje z Londýna prostřednictvím svých místních spolupracovníků, uteklo od středy před boji na severovýchodě Sýrie nejméně 60 000 lidí, z toho většina dál na východ k městu Hasaká.

Představitelka místních křesťanů Elizabeth Kawriyeová sdělila kurdskému webu North Press Agency, že turecká operace „je velkým nebezpečím pro existenci křesťanů v Sýrii“.

SOHR dodal, že v prvních hodinách turecké invaze bylo zabito 16 příslušníků kurdské milice SDF. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale uvedl, že zabito bylo už 109 „teroristů“.

Reklama

Související články

Trump: Kurdové nám v Normandii také nepomohli

I druhou světovou válku a spojenecké vylodění v Normandii ve středu zmínil prezident Donald Trump, když vysvětloval novinářům stažení amerických vojáků ze...

Výběr článků

Načítám