"Většina lidí, kteří přišli, jsou senioři a ptají se hlavně na šedý zákal a nitrooční tlak. Častým problémem jsou také nevyhovující brýle nebo suché oko," nastínila optometristka Aneta Čunderlová z oční kliniky NeoVize. Akce trvala od poledne do páté hodiny odpoledne.

Dovědět se víc o svém zraku přišla i Brňanka Slávka Věktová. "Už vím, že zákrok budu potřebovat, dnes jsem se jen přišla informovat, jaké budou podmínky a jak to s mým zrakem vypadá," svěřila se.

Akce se koná každoročně u příležitosti Světového dne zraku. Jejím cílem je upozornit a zdůraznit, jak důležitá je péče o zrak a jaké vady nebo choroby se zrakem souvisí. Tento rok se akce zaměřila na choroby, které ovlivňují životy lidí ve všech zemích. Hlavní téma byl šedý zákal, zelený zákal, dětská slepota či zhoršený zrak.

Ilustrační foto
Od bodu mrazu až ke dvacítkám. Teploty stoupají, o víkendu přijde babí léto

Optometristky v tramvaji na Moravském náměstí ale prováděly jen orientační měření. "Zjišťujeme, jak lidé vidí na blízko a také měříme brýle, které už mají. Přesné dioptrie jim ale říct nemůžeme. Nabízíme proto zdarma přeměření u nás na klinice," dodala Čunderlová.

BARBORA NEŠPOROVÁ