Hlavní obsah

Čínská msta: Fotbalová Slavia přijde o peníze, tvrdí Zeman

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, dan

Čína v odvetě za vypovězení sesterské smlouvy Prahy s Pekingem zastaví financování pražského fotbalového klubu Slavia Praha. V TV Barrandov to ve čtvrtek řekl prezident Miloš Zeman. Slavia je ve vlastnictví čínských firem a letos se poprvé po 12 letech probojovala do základní skupiny Ligy mistrů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Fotbalisté klubu Slavia Praha po utkání s Borusií Dortmund

Článek

„Má být zastaveno financování Slavie Praha,“ řekl Zeman, když popisoval důsledky jednání pražského vedení v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Zdroj své informace neuvedl.

„Byla to nejúspěšnější čínská investice v České republice, bohužel jedna z mála úspěšných, toho lituji, ale o to více jsem obdivoval vzestup Slavie a její úspěchy. Jestli pan primátor Hřib si připíše na konto svých politických úspěchů, nebo spíše neúspěchů, to, že se ocitne v potížích pražský fotbalový klub, tak si myslím, že to může potěšit jenom sparťany,“ řekl Zeman.

Slavia Praha je v současnosti ve vlastnictví čínského developera Sinobo, minoritní podíl v ní stále má státní firma CITIC, která v Česku sanovala problematické aktivity společnosti CEFC. Pokud tedy Čína odstřihne Slavii od peněz, poškodí tak zejména majetek svých vlastních firem.

Zeman také uvedl, že dalším odvetným krokem Číny má být odklonění některých leteckých linek, které měly směřovat do Prahy, do Chorvatska.

Šikana, výhrůžky, totalitní pohled na svět. Vedení Prahy chce už jen konec smlouvy s Pekingem

Domácí

„Pirátské aktivity primátora Hřiba jsou politický amatérismus,“ řekl prezident. Připustil, že Čína svou reakci sice poněkud přehnala, ale prvotním impulsem pro tuto reakci byl podle něj Hřib.

Pocítíte újmu, hrozilo čínské velvyslanectví

Peking ve čtvrtek recipročně vypověděl sesterskou smlouvu s Prahou, pražští radní smlouvu vypověděli již v pondělí. Učinili tak kvůli neochotě čínské strany zabývat se změnou úmluvy, konkrétně vypuštěním pasáže o uznání politiky jedné Číny.

Velvyslanec Čang Ťien-min tento týden vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. Pohrozil, že v opačném případě podle něj Praha pocítí újmu svých vlastních zájmů.

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Domácí

Vedení Prahy argumentuje, že není důvod, aby hlavní město bylo ve smlouvě s Pekingem zatahováno do mezinárodní politiky, a poukazuje na to, že jiná města tuto zmínku ve svých smlouvách s Pekingem nemají. Smlouvu s Pekingem obsahující zmínku o podpoře politiky jedné Číny uzavřelo bývalé vedení Prahy v čele s někdejší primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

Reklama

Související témata:

Související články

Praha vypoví smlouvu s Pekingem

Praha se rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu, kterou město za primátorování Adriany Krnáčové (ANO) uzavřelo s čínským Pekingem. Vedení metropole chtělo...

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po...

Výběr článků

Načítám