Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Původní Defender se vrátí se jménem hospody, elektroniku otestují v Česku

Firma MBtech Bohemia, zaměřená na vývoj automobilových dílů a elektroniky, pomáhá zakládat novou automobilku ve Velké Británii. Pobočka firmy v Českých Budějovicích pro ni bude testovat řídicí jednotky elektromobilů. Práci na novém projektu oznámil vedoucí týmu vývoje elektrických a elektronických systémů Ondřej Hála.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Land Rover

Jihočeská pobočka MBtech Bohemia je i vývojovým centrem, funguje rok, má 18 zaměstnanců, jejich počet by chtěla do tří let až ztrojnásobit. Po roce má za sebou přes deset projektů. Nově představila i robotickou ruku, díky níž vzniklo několik patentů pro automobilový průmysl. Pobočku v Budějovicích otevřela hlavně proto, aby byla blíž rakouským zákazníkům.

Hála si cení toho, že navázali spolupráci s dodavatelem jedné automobilky v Rakousku. Pro příští rok vidí jako jednu z nejzajímavějších práci pro Velkou Británii. „Ač hrozí brexit, existují milionáři, kteří se rozhodnou zakládat automobilky. Jsem rád, že jsme u toho,“ řekl Hála.

I přesto, že nechce prozradit jméno automobilky, jeho slova naznačují, že jde o projekt britského miliardáře Jima Ratcliffa, který smutní po Land Roveru Defender. Legendární rustikální offroad se v původní podobě rozloučil v lednu 2016, před měsícem měla na autosalonu ve Frankfurtu premiéru nová generace vyráběná na Slovensku (prohlédněte si ho zde). Ta je ovšem zcela jiná, módnější, vyšňořenější, méně ortodoxní. 

To Ratcliffe tušil od začátku, zpočátku se tedy snažil automobilku přesvědčit o převzetí výroby původního modelu. To se nepovedlo, Ratcliffova firma Ineos se tedy rozhodla postavit původní Defender znovu, v září oznámila, že se bude jmenovat Grenadier.

Land Rover Defender Works V8
Land Rover Defender Works V8

Už v únoru loňského roku Ineos oznámil, že pro něj 200 inženýrů ve vývojové kancelář MBtechu ve Stuttgartu bude od jara 2018 pracovat na novém voze.

MBtech měl podle prohlášení obou firem zajišťovat velkou část vývojových prací a do konce roku 2018 dodat první prototypy. Smlouvu o spolupráci podepsali zástupci obou firem stylově ve staré pivnici Grenadier pub v londýnské nóbl čtvrti Belgravia, kde Ratcliffe se svými spolupracovníky začal v červnu 2016 spřádat plány na založení nové automobilky. O tom, že si její model jméno hospody vypůjčí také připravovaný vůz, nechala nově vzniklá automobilka hlasovat své fanoušky.

V září letošního roku Ineos kromě definitivního jména vozu také oznámil, že na výrobu postaví zcela novou fabriku v britském Walesu. Továrna v Bridgendu zaměstná 500 lidí, první auto má vyjet v roce 2021. Do celého projektu Ratcliffe napumpuje 600 milionů liber. Z toho, že se bude nově vyvinutý britský klasik vyrábět doma, mají pochopitelně radost také domácí politici, kterým aktuálně přibývají vrásky kvůli brexitu. Ineos ovšem dodal, že otevře ještě další menší továrnu v portugalské Estarreje, kde se mají vyrábět karoserie a nápravy.

Nově vyvíjené auto má zachovávat základní charakteristiky Defenderu, na ocelovém rámu bude spočívat skelet karoserie s hliníkovými panely. Podélně uložené motory má podle předběžných informací Ineos kupovat od BMW. Sir Jim Ratcliffe, zakladatel a majitel chemické společnosti Ineos, chce ročně prodat na celém světě patnáct až dvacet tisíc grenadierů.

Testování v Česku

Podle všech indícií tedy MBtech delegoval na jih Čech část vývojových prací na novém offroadu. V Českých Budějovicích má MBtech několik týmů. „Největší je ten, který dělá automatizované testy řídicích jednotek. Jiní zaměstnanci vyvíjí hardware řídicích jednotek, další dělají výkresy pro výrobní dokumentaci nebo vyvíjí motory,“ uvedl Hála. Na pracovišti je i robotická ruka, někdy je nutné udělat i deset tisíc  testů, z nichž každý trvá deset až patnáct sekund. Firma testuje i systém tísňového volání eCall.

MBtech Bohemia patří do francouzské inženýringové skupiny AKKA Technologies. Firma měla loni tržby z prodeje výrobků a služeb 860,9 milionu Kč, meziročně o dvě procenta nižší. Zisk po zdanění klesl o 11 procent na 74,1 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Letos, jak za firmu uvedla Kristýna Grebíková, investovala společnost nejvíc do rozvoje prototypového centra v Plzni. Sumu firma nesdělila. V ČR má 520 zaměstnanců: v Praze, Plzni, Mladé Boleslavi, Liberci a v Českých Budějovicích. Vyvíjí pohony, podvozky, karoserie, interiéry, dělá testy. Právě maskované prototypy aut testují už dlouhé roky v městském provozu v ulicích Prahy, nejčastěji to jsou mercedesy.

Německá automobilka totiž tuto vývojovou kancelář před více než dvaceti lety založila. Firma vznikla v roce 1996 pod názvem Mercedes-Benz Engineering. Loni se jejím stoprocentním vlastníkem stala skupina AKKA Technologies. Marketingová specialistka firmy Šárka Vaňková uvedla, že skupina zaměstnává v 22 zemích 21 020 lidí.

22. ledna 2018

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

26. dubna 2024

Premium I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Exota z bazaru se není třeba bát, SsangYong Korando postavili festovně

22. dubna 2024

Premium Když se řekne SsangYong Korando, mnoho lidí sice ví, že je to nějaké auto, ale vlastně ani nevědí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Europoslanci schválili lepší vymáhání pokut za dopravní přestupky v zahraničí

26. dubna 2024

V Evropské unii by měla fungovat lepší spolupráce mezi členskými státy při vymáhání pokut pro...

Toyota slaví, je novou dvojkou českého trhu

26. dubna 2024

Domácí automobilka Škoda Auto je prakticky neotřesitelnou jedničkou českého trhu s novými...

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

26. dubna 2024

Premium I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

První jízda novou Dacia Duster. Odolný klasik dostal místo dieselu hybrid

25. dubna 2024

Dacia Duster prošla ve třetí generaci výraznou proměnou. I přes citelné změny v ceníku a nabídce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...