Finance roky psaly slíbený ‚nový a lepší‘ zákon k dani z příjmu. Teď ho kvůli výjimkám zřejmě nepředloží

Napíšeme nový zákon o daních z příjmů tak, aby ho politici znovu nekomplikovali. To tvrdil v lednu 2017 tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Takzvaná „příjmovka“ je jeden z nejsložitějších zákonů plný výjimek. V neděli šéfka financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že nový zákon je hotový, ale její resort ho nejspíš nepředloží. Důvod? Jsou v něm podle ní všechny výjimky a navíc řada novinek, které „zkomplikují život“.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová, Andrej Babiš

Alena Schillerová, Andrej Babiš | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Byl leden 2017, když tehdejší ministr financí Babiš na svém blogu na stránkách serveru Expres napsal, že jeho úřad připraví úplně nový zákon o daních z příjmů, protože ten současný je „totální chaos“ plný výjimek.

Daň z příjmů pod lupou. Finanční správa bez rozmyslu zatížila poplatníky papírováním, tvrdí kontroloři

Číst článek

„Než ho novelizovat po stopadesáté první, rozhodli jsme se na ministerstvu financí radši napsat úplně nový zákon o dani z příjmů. Ten bude napsaný tak, aby ho politici znovu jen nekomplikovali, ale případně jen měnili daňové sazby, výše odpočtů apod.,“ napsal tehdy v textu s titulkem Zákon o dani z příjmu nestačí proškrtat! Musím ho napsat znovu a lépe.

O tři roky později – příprava na zákonu začala v polovině roku 2016 – jeho ministryně v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi řekla, že zvažuje, že zákon, který je podle ní už připravený, vůbec nepředloží.

„Budu se radit, budu se radit se svazy a komorami, jestli to mám udělat. Je tam nová terminologie, je tam celá řada nových věcí... Zkomplikují život a většina výjimek tam zůstane, čili to je prostě pro mě problém,“ prohlásila.

Koncept z roku 2017

Jestli zákon pošle dál, se chce Schillerová rozhodnout na základě konzultace s odbornými svazy a komorami.

„Práce na novém zákonu o příjmových daních byly již dokončeny a ještě v letošním roce chceme mít bezpečně jasno, zda ho budeme předkládat Poslanecké sněmovně, nebo ne. V průběhu října a listopadu budeme o novém zákonu finálně jednat se zástupci odborné a podnikatelské veřejnosti,“ řekla ministryně pro iROZHLAS.cz.

„Daně jsme nezvýšili, ale snížili, a taky jich vybrali víc. Teď ulehčíme život podnikatelům.“

Andrej Babiš (ANO) (leden 2017)

Už v roce 2017 ale někteří odborníci vznik nového zákona zpochybňovali. Tehdy totiž ministerstvo financí vedené Babišem zveřejnilo k návrhu zákonu zhruba 120stránkový dokument, ve kterém popisuje, jak by měl nový předpis vypadat.

„Musíme zdůraznit, že nám prozatím chybí hlavní důvod pro přijetí nového zákona, a to, proč není možné navrhovaná řešení, která jsou v mnohých případech pozitivní, realizovat v rámci stávajícího právního předpisu,“ napsala tehdy v připomínkách k dokumentu například Komora daňových poradců.

„Je to složité a rozsáhlé a můj hrubý odhad je, že se ten zákon nedostane pod tisíc paragrafů,“ řekl před dvěma roky člen rady Unie daňových poplatníků David Hubal serveru Echo24.cz s tím, že ke zjednodušení komplikované příjmovky podle něj nedojde.

Dostatečné konzultace?

Na tom, že je potřeba se současnou podobnou zákona něco provést, se dlouhodobě shodují experti i politici. „Na promýšlení podobné reformy se několik posledních let vedle legislativců resortu financí podílejí mimo jiné i experti z oblasti daňového poradenství, akademici a také odborníci zastupující zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů,“ uvedl k tomu pro iROZHLAS.cz Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

V neděli ministryně financí Alena Schillerová prohlásila, že nově napsaný zákon k dani z příjmu nejspíš nepředloží. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Intenzivní konzultace ale neprobíhaly se všemi profesními organizacemi. Dosud ministerstvo financí nezajímal například názor Svazu účetních. „Daňové zákony se k nám dostávají k připomínkám, ale až ve chvíli, kdy je na stole paragrafové znění,“ napsala redakci prezidentka svazu Magdalena Králová.

Komora daňových poradců se měla možnost vyjádřit naposledy před dvěma lety. „V roce 2017 byl zveřejněn nějaký materiál. Jednalo se o dobré teoretické dílo, nemyslím to hanlivě, ale koncepty nového zákona se tam hledaly velmi obtížně. I tak jsme k tomu zpracovali asi 19 stran připomínek, proběhlo k tomu jedno jednání s komorou a na jednou jsme byli ještě společně se Svazem průmyslu a dopravy. Tam se ještě řešilo, jestli mají být dva nebo jeden zákon. A to bylo všechno,“ řekl pro iROZHLAS.cz vedoucí sekce daně z příjmu Komory daňových poradců Jiří Nesrovnal.

Konkrétní paragrafy neviděli ani zástupci Svazu průmyslu a dopravy. „Na začátku jsme se účastnili veřejné konzultace o směřování zdanění příjmů. Paragrafované znění zákona s námi ministerstvo financí nekonzultovalo. Nicméně ministerstvo financí pravidelně upozorňujeme na problémy z praxe, které se musí řešit,“ uvedl pro iROZHLAS.cz ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Schillerová ale nedostatečnou diskusi ještě před vznikem zákona odmítá. „Konzultace s relevantními subjekty v rámci přípravy nového zákona probíhaly již v roce 2017, přestože se nejedná o nezbytný postup diskutovat návrhy novel zákonů v takto rané fázi. Není tedy pravdou, že zákon nebyl od počátku konzultován s dalšími odborníky.“

Nový, nebo stávající

Shoda na tom, zda zákon změnit pouze úpravou stávajícího předpisu, nebo připravit zcela novou normu, nepanuje. Odborníci se ale většinou přiklánějí spíše k první variantě. „Ačkoliv je současný stav pro podnikatele nepřehledný, nejsme si jistí, že někdo dokáže napsat nový zákon tak, aby se opravdu zdanění příjmů zjednodušilo,“ řekl Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy.

Schillerová po kritice ustupuje. Než změní vyplácení dotací z EU pro neziskovky a školství, chce analýzu

Číst článek

Nesrovnal z Komory daňových poradců se rovněž přiklání k tomu, aby se pracovalo s aktuálně platným zněním. „Samozřejmě ten zákon není ideální, v mnohých věcech už je přežitý, mnohé věci se v něm neřeší. Na druhé straně odmítám tezi, že je tam úplně všechno špatně, a že hlavně platí synonymum, že když to bude nové, bude to lepší,“ dodal.

Stejný názor má i Hubal z Unie daňových poplatníků. „Unie daňových poplatníků ČR v minulosti mnohokrát poukazovala na to, že rekodifikace, tedy z gruntu nový zákon, je špatná cesta, neboť s tím budou spojeny obrovské náklady, výkladové nejistoty a potřeba spousty novelizací. Bohatě by postačovalo proškrtat současný zbytečně složitý zákon,“ popsal.

Podle Minčiče z Hospodářské komory je nový zákon „výzvou dneška“, předložen podle něj ale nebude. „Problém současné ministryně financí spočívá v tom, že musí řešit průběžné požadavky na stále větší rozpočtové zdroje. Proto, bohužel, oportunisticky předkládá dílčí korekce a doplňky stávajícího právního rámce daní v naději, že zvýší příjmy státu z daní. Jenže ani příprava takových dílčích účelových změn není jednoduchou rutinou – tak jak tak pohlcuje odbornou kapacitu ministerstva financí,” myslí si.

Na příjmovce se ale v současnosti neshodnou především politici, kteří by nakonec o novém zákonu ve sněmovně rozhodovali. Toho si je vědoma i sama Alena Schillerová. „V tuto chvíli stále nepanuje klíčová shoda na politické úrovni na tom, zda by mělo dojít k zásadní redukci daňových výjimek, anebo zda budou diskutovány individuálně na základě jednání se všemi zapojenými aktéry,“ dodala.

Redakce iROZHLAS.cz se na nový zákon i to, že ho resort vedený hnutí ANO nedokázal zlehčit, zeptala i premiéra Babiše. Ten na zaslané dotazy nereagoval.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme