Nemáš profil, nemáš problém. Jak ústecká radnice vymazala své kritiky ze sociálních sítí i ze života

Napsal/a Robert Malecký 11. října 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Udělali si profil na sociálních sítích, ale chodili jim na něj lidi. Tak ho nechala radnice centrálního ústeckého obvodu zrušit. V pozadí je spor o přivlastnění si zásluh na vybudování dětského hřiště ve čtvrti Klíše, které bylo postaveno v rámci tzv. participativního rozpočtu – tedy na návrh a s přispěním samotných obyvatel města. Na ty ale radnice v sebepochvalném příspěvku zapomněla.

Jednotlivé složky ústecké komunální politiky už udělaly pro svou pověst „laboratoře komunálního bizárku“ leccos. V posledních dnech k tomu přispělo i vedení centrálního městského obvodu ve složení hnutí ANO a Ústecké fórum občanů – UFO.

Úřad městského obvodu Ústí nad Labem – město měl oficiální profil na Facebooku. Už ho nemá.

Zrušila ho místostarostka Marie Jakubcová (Ústecké fórum občanů – UFO), která k němu jako administrátorka měla přístup. Proč? Na profilu diskutovali lidé. A kladli dotazy.

Vše odstartoval koncem minulého týdne následující příspěvek.

Na první pohled nic problematického. Až na skutečnost, že na realizaci hřišť se v rámci tzv. participativního rozpočtu podílely místní aktivní občanky, volně sdružené kolem iniciativy Klíše Střížovický vrch – Klíšeberg.

A na jejich účast představitelé obvodu poněkud zapomněli – dokonce je na oficiální otevření nepozvali. To jim ovšem pod příspěvkem připomněl rozzlobený občan Ondřej Suchý.

„Pár místních aktivních mladých paní (nepolitiček) připravilo v rámci participace projekt na obnovu hřiště pod Střížákem. Projekt byl vybrán, hřiště bylo zrekonstruováno a nedávno slavnostně otevřeno. Na otevření byli pozváni všichni, jen ne ty holky, které projekt vymyslely, připravily a pak dozorovaly. Což se jich dotklo a ozvaly se,” napsal Suchý na svůj profil a v podobném duchu okomentoval i „městský“ příspěvek.

Pak se začaly dít věci.

Nepohodlné mažeme

Ozvali se i další lidé. Nejprve s kritikou postupu radnice, pak si začali stěžovat, že jsou jejich kritické příspěvky mazány.

Zde je několik z nich.

Takové příspěvky ovšem byly pro povolenou mez kritiky v podání místostarostky Jakubcové příliš. Začalo se mazat.

A pak zmizel rovnou celý profil.

ANO ukazuje na UFO

Hnutí ANO, vedené zde starostkou Hanou Štrymplovou, už se za zrušení profilu, mazání komentářů a chování ke svým občanům omluvilo. I přes to, že podle starostky nemělo s věcí mnoho společného.

Jako první se omluvila ústecká poslankyně a radní města Eva Fialová. Ta také ukázala na viníka.

„Nyní tedy, kdo byl administrátorem a je odpovědný za mazání komentářů a samovolného zrušení celé fcb stránky, nebude to ani překvapení, protože se v diskusi toto jméno již vyskytlo a tímto tedy pouze potvrzuji paní místostarostku. (…) Za ANO jsme si uvědomili odpovědnost na celém nešťastném příspěvku a měli jsme za správné se veřejně omluvit a učinit kroky, které povedou ke zlepšení komunikace mezi občany,„ uvedla Fialová.

A přidala se i starostka Štrymplová.

„Nebylo a není toto jednání korektní, morální a slušné. Nemohu však odpovědět za administrátora a správce profilu, jak vše cítil, pojal a vyhodnotil a co bylo podnětem ke stažení resp. zrušení stránek a diskuze. Určitě mělo být správné a rozumné se před tímto krokem blokace domluvit. Domnívám se, že bylo vše jen zkratové a emotivní, leč velmi netaktní,” říká teď starostka Štrymplová.

HlídacíPes.org se zajímal i o reakci místostarostky Jakubcové. Ta ale na zaslané dotazy neodpověděla.

V tuto chvíli tak městský obvod nemá facebookové stránky žádné. A o tom, zda a v jaké podobě je případně obnoví, se bude teprve jednat.

„Vzhledem k této nepříjemnosti jsem já osobně nakloněna ke zřízení nového profilu. Ovšem chceme se domluvit na technických možnostech a kdo bude pisatel, administrátor atd,” říká starostka Štrymplová.

A dobrý konec? Možná zčásti ano.

Na stránkách městského obvodu – tedy těch internetových, nikoli na Facebooku, se se zpožděním objevil příspěvek, který vše kolem otevření hřišť uvádí na pravou míru.

„Velký dík patří občanům, kteří chtějí aktivně přispívat ke zlepšení prostoru, v němž žijí, a nezištně věnují svůj osobní čas ve prospěch ostatních,” praví se na stránce městského obvodu.

A reakce zmíněné iniciativy žen, které se o zvelebení Klíše snaží? Dál čekají na omluvu, která by přišla z té správné strany.

„Věříme, že kromě zveřejněné omluvy, které se nám všem dostalo od ANO, tohle je Ústí nad Labem, bude následovat ještě omluva jiná. Skutečně od těch, kdo jsou za situaci přímo odpovědní a že svou odpovědnost přijmou. Doufáme, že budou v dané věci podniknuty konkrétní kroky, které nás budou k dalším veřejně prospěšným aktivitám, konaným dobrovolně a nezištně, motivovat, nikoli odrazovat a znechucovat.”

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)