Zastavte tureckou ofenzívu, žádá prezident iráckého Kurdistánu

Prezident iráckého Kurdistánu Ničirvan Barzání vyzval mezinárodní společenství a Radu bezpečnosti OSN, aby přiměla Turecko k ukončení operace v Sýrii. Varoval, že operace, kterou Ankara ve středu zahájila na severovýchodě Sýrie, může mít "nečekané a nebezpečné následky" pro Blízký východ i celý svět.

Podle Barzáního Kurdové "přinesli mnohé oběti, aby zničili teror". "Proto, abychom zastavili válku a nastolili mír, budeme pokračovat v našem úsilí," citoval  Barzáního server iráckých Kurdů Rudaw.

Barzání se rovněž obává, že nové boje v sousední Sýrii by mohly přimět až stovky tisíc lidí, aby utekly do iráckého Kurdistánu. Ten podle serveru Rudaw hostí už na 250.000 syrských Kurdů.

Irák je jedinou zemí, kde mají Kurdové oficiálně uznanou vlastní správu. Před dvěma lety uspořádali v iráckém Kurdistánu referendum o nezávislosti, které se konalo i v několika dalších regionech obývaných Kurdy včetně sporné provincie Kirkúk. Přes 90 procent hlasujících se v něm vyslovilo pro nezávislost. Irácká vláda ale platnost referenda neuznala.

Související

Recep Tayyip Erdoğan

Bude Erdogan nadále prezidentem? Rozhodnout mohou Kurdové, píše CNN

O politickém osudu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by v letošních parlamentních a prezidentských volbách mohly rozhodnout hlasy Kurdů. Tato menšina tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka, napsal dnes web CNN International. Zásadní pro poměr sil bude výsledek kandidátů prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která navíc nepřímo podpořila kandidáta opozičního bloku v prezidentských volbách. Turci budou o novém parlamentu a hlavě státu rozhodovat 14. května.

Více souvisejících

Kurdové Irák Turecko Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy