Do okružní křižovatky se sbíhají ulice Charbulova, Řehořova, Húskova a Štolcova. „Rekonstrukce je potřebná kvůli dopravním komplikacím, které způsobuje nedostačující velikost kruhové křižovatky,“ vysvětlil městský radní pro investice David Grund.

Podle něj mívají problémy s průjezdem především řidiči delších vozidel, třeba zásobovacích nebo hromadné dopravy. Občas se tam nedokážou vytočit a zablokují tak dopravu v místě. „Už se stalo, že tam kamion uvízl,“ poznamenal černovický starosta Ladislav Kotík.

Zábrdovický most v Brně.
Už jen 51 dní. Zábrdovický most po roce oprav otevřou, změní se i podoba ulice

Kamiony přitom na objezd nesmějí. „Někdy tam ale zabloudí řidič zahraničního kamionu, který tudy projíždí poprvé,“ řekl ze zkušenosti zástupce místního dopravce Lubomír Jandl.

Nejvíce problematický je podle starosty Kotíka objezd pro řidiče hromadné dopravy. „Při průjezdu je potřeba určitá zručnost řidičů. Zásadní potíž tam ale nemáme,“ komentovala mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Propagátor brněnského hantecu Honza Hlaváček pokřtil novou knihu s názvem Zdar jak sviňa.
Zdar jak sviňa. Propagátor brněnského hantecu Honza Hlaváček pokřtil novou knihu

Podle Kotíka se úprava objezdu plánovala téměř patnáct let. Brněnští radní odhadují, že práce budou stát osmnáct milionů korun. Součástí přestavby má být zpřehlednění odbočky do Řehořovy ulice.

SIMONA CHLUPOVÁ