Hlavní obsah

Čína omezí spoje do Prahy, tvrdil Zeman. Letiště o ničem neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké spojení mezi Prahou a Čínou by se v nejbližší době nemělo výrazněji změnit. V současnosti na trase funguje přímé spojení do čtyř čínských destinací, v provozu budou i v zimě, řekl v pátek mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. O možném dopadu na spoje kvůli diplomatické roztržce s Prahou mluvil prezident Miloš Zeman.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Letadlo Sichuan Airlines na letišti v Praze

Článek

Zeman ve čtvrtek v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov uvedl, že diplomatická roztržka mezi vedením Prahy a Čínou má mimo jiné vést k odklonění některých leteckých linek mezi Čínou a Prahou do Chorvatska.

V současnosti se z Prahy létá do čtyř čínských měst. Do Pekingu létá od roku 2015 Hainan Airlines, o rok později začal Sichuan Airlines létat do Čcheng-tu a v roce 2017 pak China Eastern Airlines spustily linku do Šanghaje, která na některých spojích počítá s mezipřistáním v Si-anu. Celkem jde o 12 spojení týdně.

Čínská msta: Fotbalová Slavia přijde o peníze, tvrdí Zeman

Domácí

„V tuto chvíli nemáme od leteckých společností informace o tom, že by na těchto linkách mělo v dohledné době dojít k nějakým výraznějším změnám,” řekl Pacvoň. Podotkl, že situace se ovšem může v budoucnu změnit.

Od července měla začít fungovat další linka Sichuan Arlines do jihočínského města Šen-čen. Podpis dohody o lince byl součástí dubnové návštěvy Zemana v Číně. Linka však dosud spuštěna nebyla. Zástupce aerolinek v Praze řekl, že linka se stále připravuje, ovšem dopravce ji zatím pozastavil, protože vláda Šen-čenu dosud nedokončila vlastní přípravy. O termínu jejího spuštění zatím není jasno.

Apple stáhl aplikaci, která sledovala pohyb policistů v Hongkongu

Software

Zájem o letecké spojení mezi Čínou a Českem v posledních letech prudce rostl. Zatímco v roce 2015 cestovalo v obou směrech dohromady přes 12 000 pasažérů, loni to bylo zhruba 190 000 lidí. Vedle toho další statisíce lidí cestují do Prahy z Číny s přestupem. Podle Českého statistického úřadu loni přicestovalo do Česka přes 600 000 čínských turistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám