Hlavní obsah

Libra prudce posiluje. Trhy vidí naději na dohodu o brexitu

Novinky, tov

Britská libra v pátek dál posilovala na 1,2685 dolaru za libru. Za poslední dva dny to je nejvýraznější posílení za deset let, uvedla agentura Bloomberg. Důvodem má být sílící optimismus na trhu ohledně dohody o brexitu.

Foto: Pool, Reuters

Na ilustračním snímku nová dvacetilibrová bankovka

Článek

Libra posilovala i vůči euru a české koruně. Kurz britské měny se odpoledne blížil hranici 29,60 koruny za libru, v polovině týdne byl přitom kurz kolem 28,70, vyplývá z dat serveru Patria.cz.

Libra začala výrazně posilovat už ve čtvrtek, poté co britský premiér Boris Johnson a jeho irský protějšek Leo Varadkar po jednání na severu Anglie v prohlášení uvedli, že „vidí cestu k možné dohodě” o brexitu.

„Pokud se ovšem britský premiér rozhodl udělat ústupek Irsku a chce dát v dohodě zelenou variantě s bezcelním Irskem a kontrolami mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, jak spekulují The Times, může to být z jeho strany pouze taktická hra,” komentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Ví totiž, že v britském parlamentu může narazit taková varianta na odpor spojeneckých poslanců ze severoirské DUP. A pokud parlament zamítne vyjednanou kompromisní dohodu, vyhne se Boris Johnson pro něj ponižujícímu doprošování Bruselu o další odklad a vinu za krach brexitu hodí alespoň částečně zpátky na parlament. Uvidíme tedy, zda výrazné zisky libře vydrží,” dodal.

V pátek britská vláda oznámila, že britský ministr pro brexit Stephen Barclay měl konstruktivní jednání s hlavním vyjednavačem na straně Evropské unie Michelem Barnierem.

Brexit bez dohody by mohl zatížit Británii největším dluhem za půl století

Evropa

„Vzhledem k dosavadní historii vyjednávání mezi Velkou Británií a Evropskou unií se však určitě nevyplatí dělat ukvapené závěry, že možnost tvrdého brexitu či prodloužení termínu brexitu za 31. říjen je mimo hru. Za pár dní totiž může být zase vše jinak. Klíčový nyní bude summit EU, který se koná v termínu 17. až 18. října a kde bude brexit opět jedním z klíčových témat,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Johnson slíbil, že do konce října vyvede Británii z Evropské unie, a to v případě potřeby i bez dohody s EU. Britský parlament nicméně nedávno schválil zákon, který odchod z EU bez dohody prakticky vylučuje. Předpokládá se, že v případě odkladu brexitu budou následovat předčasné volby, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám