Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Odfoukne tajfun postupové naděje? Je to absolutně nepřijatelné, durdí se Skotové a volají právníkům

Představte si to. Několik let se připravujete na ragbyové mistrovství světa, absolvujete dlouhé soustředění a jste krok od postupu do čtvrtfinále. Před rozhodujícím duelem ve skupině však hrozí, že o všechno přijdete bez ohledu na výkon na hřišti. Nedělní zápas Japonsko - Skotsko je vzhledem k blížícímu se tajfunu Hagibis v ohrožení a možnost jeho zrušení vzbuzuje vlnu emocí.

Tommy Seymour ze Skotska pokládá pětku v utkání MS proti Rusku
zdroj: REUTERS autor: Rebecca Naden

Mezinárodní ragbyová unie (IRB) totiž před startem šampionátu oznámila, že pokud se utkání vinou nepříznivého počasí neodehraje, bude zrušeno bez náhradního termínu a každé z mužstev obdrží prostřednictvím výsledku 0:0 dva body.

"Bezpečnost fanoušků, hráčů i pořadatelů je jednoznačnou prioritou. Jde o usnesení, které před mistrovstvím světa podepsali zástupci všech týmů," komentoval ředitel turnaje Alan Gilpin.

Organizátoři už anulovali sobotní střetnutí Nový Zéland - Itálie, respektive Anglie - Francie. V prvně jmenovaném se chtěl rozloučit s aktivní kariérou Leonardo Ghiraldini. Když se během tréninku o verdiktu IRB dozvěděl, zhroutil se.

Celek z Apeninského poloostrova přišel o možnost usilovat o postup, nicméně proti obhájcům titulu by byl outsiderem. 

Skotsko je naopak pravidelným účastníkem play-off. Před utkáním s doposud stoprocentním Japonskem má v tabulce 10 bodů a v případě vítězství může pořadatelskou zemi (14 bodů) přeskočit. Pokud by došlo na zmíněný scénář, Ostrované by zůstali třetí.

"Nenecháme Skotsko být vedlejší ztrátou kvůli rozhodnutí, které bylo přijato ve spěchu," řekl šéf svazu Mark Dodson a doplnil. "Hráči se připravovali 4 roky, před turnajem strávili na soustředění přes 100 dnů, odehráli zde 3 zápasy a ten čtvrtý je v našem případě klíčový." 

Bude se rozhodovat u zeleného stolu?

Dodson se zároveň ohradil proti jednání IRB. "V posledních dnech jsme s nimi vedli důsledný dialog, ale zdá se, že jsou striktně odhodlaní držet se svého plánu. Buď se bude hrát v neděli, nebo se nebude hrát vůbec. Z našeho pohledu je to absolutně nepřijatelné."  

Funkcionář už situaci konzultoval i se skupinou právníků. "IRB nás odkazuje na společné usnesení před šampionátem, ale jsme připraveni interpretaci ve smlouvě zpochybnit," upozornil.  

"Hráči z celého světa jsou naprosto ohromeni tvrdohlavostí IRB. Pokud bude zajištěna maximální bezpečnost, proč bychom nemohli hrát o 24 hodin později, a sportovní integrita turnaje zůstala nedotčena?" dodal.

Konečné rozhodnutí musí padnout šest hodin před utkáním a vybojovat si postup na hřišti chtějí i Japonci, což potvrzuje trenér Jamie Joseph.

"Každý z nás chce hrát. Chceme být považováni za jeden z elitních týmů na světě a je pro nás důležité, abychom se v pondělí probudili s pocitem, že jsme účastníkem nebo neúčastníkem play-off na základě výsledku zápasu se Skotskem. Můj tým je motivován faktem, že může dosáhnout něčeho skvělého," uvedl rodák z Nového Zélandu, jehož svěřenci mají na dohled premiérovou místenku ve čtvrtfinále v dějinách šampionátu.

Zdroj
ČT sport, Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články