Hlavní obsah

Daňoví poplatníci přispěli na slevy v dopravě 5,6 miliardy

Státní slevy v dopravě pro studenty a důchodce stály za rok fungování přes 5,6 miliardy korun. Je to o něco méně, než šest miliard korun, které původně předpokládalo ministerstvo dopravy. Největší část z nich dostaly České dráhy, uvedla v pátek mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou od 1. září 2018 využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného.

Podle dopravců slevy neznamenaly skokový nárůst počtu cestujících, jejich počet se podle nich zvýšil maximálně o jednotky procent. Vliv slev si ale autobusoví dopravci pochvalují, slevy jim pomohly obrátit nepříznivý trend úbytku pasažérů. Na železnici pomohly zachovat růst počtu cestujících.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V železniční dopravě platí pouze ve vozech druhé třídy.

Největší část kompenzací vyfakturovaly České dráhy, a to 2,5 miliardy korun. Za státním dopravcem následoval RegioJet s 360 miliony korun. Z autobusových dopravců nejvíce vyfakturovala Student Agency se 176 miliony korun, následovaly jednotlivé regionální podniky Arrivy a ČSAD.

Nejnákladnějším měsícem za první rok byl letošní květen, kdy stát dopravcům vyplatil 527 milionů korun. Následoval loňský říjen s 512 miliony a letošní červen s 511 miliony korun. Naopak nejméně stát vyplatil za červenec, a to 394 milionů korun. Za srpen, což je zatím poslední vyčíslený měsíc, kompenzace dopravcům činily 463 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám