Hlavní obsah

USA a Čína se dohodly. Odložíme cla, oznámil Trump

– Washington • Aktualizováno

USA a Čína učinily podstatný pokrok v jednání o obchodní dohodě, USA odloží cla, která měla vstoupit v platnost příští týden, oznámil v pátek americký prezident Donald Trump. Už dříve o uzavření částečné dohody informovala agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obě země dokončily první fázi dohody, která pokrývá nákup zemědělských produktů, měnovou problematiku a některé aspekty ochrany duševního vlastnictví. USA proto pozastaví navýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost příští týden v úterý. O clech, která mají začít platit v prosinci, zatím Trump nerozhodl, uvedly agentury AP a Reuters.

Trump novinářům řekl, že obě strany jsou blízko konce obchodní války, i když je potřeba ještě dále jednat, a páteční dohodu označil za první fázi širší dohody. Naznačil, že novou dohodu by mohl podepsat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na listopadovém summitu v Chile.

Zatím by měla pozastavit plánované zvýšení amerických cel od 15. října a mohla by také odložit nebo zrušit cla, která mají vstoupit v platnost v polovině prosince. Taková dohoda bude znamenat první průlom v 18 měsíců trvající obchodní válce, která poškozuje ekonomiky obou národů. Válka navíc rozbouřila finanční trhy a zpomalila globální ekonomický růst.

USA neplánují blokovat registraci akcií čínských firem. Zatím

Ekonomika

Částečná dohoda vyřeší některé krátkodobé problémy, některé nejožehavější sporné body však zůstanou nevyřešené. Cílem USA je hlavně vyřešit údajné krádeže duševního vlastnictví Čínou, nucené transfery technologií a čínské dotace pro průmyslové podniky. Částečná dohoda by však tyto položky řešit neměla.

Trump už dříve v pátek na twitteru uvedl, že za dva dny jednání obchodních delegací z Číny a USA se staly „dobré věci” a pokud země dojednají dohodu, bude ji moci podepsat bez zdlouhavého procesu schvalování v Kongresu.

Ministr financí Steven Mnuchin v pátek označil dvoudenní jednání mezi USA a Čínou za produktivní. Nic bližšího však neuvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám