Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Skončila zádušní mše za Karla Gotta, řeč při rekviem měli Bohdalová či Bartoška

Hradní stráž odnáší rakev, následována nejbližšími zesnulého zpěváka foto:  Michal Růžička, MAFRA

PRAHA - V chrámu svatého Víta skončila zádušní mše za zesnulého zpěváka Karla Gotta. Příslušníci Hradní stráže vynesli rakev s ostatky z katedrály za zvuků zvonu Zikmund, největšího v zemi, který zvoní jen při výjimečných příležitostech. Chvíli poté se z reproduktorů rozezněla Gottova píseň Už z hor zní zvon.
  5:00aktualizováno  12:52

Liturgického obřadu, který sloužil kardinál Dominik Duka, se zúčastnily vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostů - prezident Miloš Zeman, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi přátelé, spolupracovníci, zpěváci, herci, sportovci a další osobnosti veřejného života. Zpěvák zemřel v kruhu své rodiny po těžké nemoci 1. října, bylo mu 80 let.

Po mši bude podle informací deníku Právo následovat poslední rozloučení jeho nejbližších v pražském motolském krematoriu.

Duka uvedl, že Gott proslavil Česko po celém světě a lidé budou ještě léta naslouchat jeho písním. Připomněl Gottův „dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv spojený s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů“. „Uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý,“ řekl. Gott měl podle něj rád své přátele a miloval svou rodinu. „Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem,“ uvedl kardinál. V souvislosti s kritiky legendárního zpěváka zmínil i biblická slova Ježíš Krista o tom, aby lidé nesoudili, aby nebyli souzeni.

Hradní stráž nese rakev s ostatky Karla Gotta
Manželka Ivana Gottová s dcerami

Úryvky z evangelia přečetla zpěvačka Eva Pilarová, přímluvné motlitby přednesli také herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška. Píseň Ave Marie zazpívala zpěvačka Lucie Bílá, operní pěvci Štefan Margita a Eva Urbanová společně zazpívali skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka a Lucie Bílá s Vojtěchem Dykem píseň Pie Jesu. Se zpěvákem se v projevu rozloučila herečka Jiřina Bohdalová.

Do obřadu se zapojili i ošetřující lékař a zdravotní sestry ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří se o zpěváka starali v posledních dnech života. Ošetřovatelky přinesly eucharistie pro svaté přijímání při sobotní mši.

Gottova rakev je pokryta kyticí bílých růží, v její blízkosti je umístěna velká černobílá zpěvákova fotografie a také státní vlajka, která symbolizuje, že pohřeb Gotta se odehrává se státními poctami.

Veřejnost se mohla s oblíbeným zpěvákem, který se významně zapsal do historie české populární hudby posledních šesti desítek let, přijít rozloučit v pátek do paláce Žofín. Poklonit se zesnulému přišlo zhruba 49.000 lidí. V Praze je možné Gotta uctít také na pietním místě v Kinského zahradě, lidé stále chodí také k jeho vile na Bertramce a na další místa v jiných městech.

Hrad je v sobotu kvůli obřadu částečně uzavřen, pro turisty se znovu otevře od 14:00. Na sobotu vyhlásila vláda i den státního smutku, vlajky na státních institucích visí na půli žerdi.

Autor: