Online reportáž

Příslušníci Hradní stráže vynesli rakev s ostatky z katedrály za zvuků zvonu Zikmund, největšího v zemi, který zvoní jen při výjimečných příležitostech. Chvíli poté se z reproduktorů rozezněla Gottova píseň Už z hor zní zvon.

Naložení do pohřebního vozu přihlíželi i lidé, kteří mši za oblíbeného zpěváka sledovali na třetím nádvoří Pražského hradu na velkoplošných obrazovkách. Za potlesku přihlížejících poté pohřební vůz opustil areál hradu.

Stovky pozvaných hostů

Liturgického obřadu, který sloužil kardinál Dominik Duka, se zúčastnily vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostů - prezident Miloš Zeman, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi přátelé, spolupracovníci, zpěváci, herci, sportovci a další osobnosti veřejného života. 

Bohdalová vyzdvihla v proslovu Gottův talent, pracovitost i to, že dával lidem radost a chuť do života. "Netroufám si odhadnout počet truchlících, ale vím, že k nim patřím," dodala.

Ivana Gottová a Dominika Gottová (zprava) u rakve s ostatky Karla Gotta 12. října 2019 v motolském krematoriu v Praze. Pohřební vůz rakev přivezl po zádušní mši, která se konala v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Zpěvák zemřel 1.
Sbohem, Karle. S Gottem se nejbližší rozloučili v motolském krematoriu

Úkol přednést smuteční proslov Bohdalové, jak uvedla, přidělil sám Gott, s nímž se desetiletí přátelila. Nápad byl ale původně její. Herečka řekla, že zpěváka žádala, aby promluvil na jejím pohřbu. Jednalo se podle Bohdalové o jediný slib, který Gott nesplnil.

Dar krásného hlasu a noblesa

Duka připomněl Gottův "dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv spojený s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů". Poukázal na to, že zpěvák vstoupil do uměleckého života a rozvinul talent v 60. letech, tedy letech uvolnění. "O to těžší pak bylo vyrovnávat se s marasmem normalizace," zdůraznil kardinál.

Poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem v pražském paláci Žofín.
PŘENOS: Před půlnocí skončilo rozloučení s Gottem. Dorazilo 49 tisíc lidí

Gott by podle něho štědrý a rád pomohl lidem v tísni a nedostatku. "Uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý," řekl. Gott měl podle něho rád své přátele a miloval svou rodinu. "Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem," řekl Duka.

Úryvky z evangelia přečetla zpěvačka Eva Pilarová, přímluvné motlitby přednesli také herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška. Píseň Ave Marie zazpívala zpěvačka Lucie Bílá, operní pěvci Štefan Margita a Eva Urbanová společně zazpívali skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka a Lucie Bílá s Vojtěchem Dykem píseň Pie Jesu.

Do obřadu se zapojili i ošetřující lékař a zdravotní sestry ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kteří se o zpěváka starali v posledních dnech života. Ošetřovatelky přinesly eucharistie pro svaté přijímání při dnešní mši.

Státní pocty

Gottova rakev byla pokryta kyticí bílých růží, v její blízkosti je umístěna velká černobílá zpěvákova fotografie a také státní vlajka, která symbolizuje, že pohřeb Gotta se odehrává se státními poctami.

Karel Gott (uprostřed) inspiroval mnoho kolegů. Také Mariana Vojtka a Andreu Kalivodovou.
Odkaz Karla Gotta: Přeskočilo mi a Mistr mi ukázal cestu, říká pěvec Vojtko

Do katedrály byly pozvány stovky hostů, veřejnost neměla na mši přístup. Lidé mohli ale dění uvnitř chrámu sledovat na velkoplošných obrazovkách umístěných na nádvoří u katedrály a na Hradčanském náměstí nebo v přímém televizním přenosu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) před mší novinářům řekl, že "s Karlem Gottem se nám žilo dobře". Za svou oblíbenou píseň legendárního zpěváka populární hudby označil skladbu "Buď sbohem brácho z dětských let".

Rozloučení s Karlem Gottem na Slovanském ostrově:

Veřejnost se mohla s oblíbeným zpěvákem, který se významně zapsal do historie české populární hudby posledních šesti desítek let, přijít rozloučit v pátek do paláce Žofín. Poklonit se zesnulému přišlo zhruba 49 tisíc lidí. V Praze je možné Gotta uctít také na pietním místě v Kinského zahradě, lidé stále chodí také k jeho vile na Bertramce a na další místa v jiných městech.

Hrad je dnes kvůli obřadu částečně uzavřen, pro turisty se znovu otevře od 14:00. Na dnešek vyhlásila vláda i den státního smutku, vlajky na státních institucích visí na půli žerdi.

Životopis Karla Gotta.Zdroj: Deník

Zavzpomínejte na jedinečného Karla Gotta

Posílejte nám fotografie související s pohřbem Karla Gotta. Jak na něj vzpomínáte, jedete se s ním rozloučit přímo do Prahy? Nebo zapálíte svíčku ve vašem městě?

Zašlete nám vaše snímky na adresu webeditori.centrala@vlmedia.cz a pomozte vytvořit speciální pietní galerii, skrze kterou vzdáme hold zesnulé legendě české hudby.