Sledovali jsme ONLINE: Karel Gott (†80) zemřel, Česko se LOUČÍ S LEGENDOU!

Karel Gott 61

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. října 2019 8:04 | Aktualizováno: 11. října 2019 20:57

Na pražský Žofín dorazilo na poslední rozloučení se zesnulým Karlem Gottem k 17:00 podle organizátorů zhruba 23.000 lidí, počet čekajících ve frontě v posledních hodinách narůstá. Pořadatelé počítali s tím, že až se lidé dostanou z práce, vydají se na Slovanský ostrov, řekla ČTK za úřad vlády Veronika Berníšková.

Fanoušci mají možnost se Gottovi u jeho rakve poklonit minimálně do 22:00. V případě velkého zájmu bude Velký sál žofínského paláce otevřený do půlnoci. Pražská policie doporučila, aby lidé na místo přišli do 20:00, aby měli jistotu, že budou do sálu vpuštěni, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Fronta čekajících dosahovala před 17:00 podle zpravodaje ČTK na konec mostu Legií. Lidí přibývalo. "Řady fanoušků zhoustly," potvrdila mluvčí pražských policistů. "V průběhu dnešního dne jsme do současné chvíle nemuseli řešit žádné větší problémy ani komplikace. Lidé opravdu v té frontě zachovávají pietu až do přístupu do smuteční síně. V současné chvíli předpokládáme, že by smuteční síní do večerních hodin mohlo projít přibližně 30.000 až 35.000 lidí," doplnila. Pořadatelé uvedli, že k 15:00 přišlo na Slovanský ostrov asi 19.000 lidí, o hodinu později jejich počet narostl zhruba o 2400, řekla Berníšková.

"Rozloučení jsem od rána sledovala v televizi, ale dostala jsem se na Žofín až odpoledne, protože můj šéf Gotta nemusí a nedal mi volno," řekla ČTK žena středních let.

Někteří lidé rozloučení uzpůsobili svůj program, i když se ho přímo neúčastnili. "Náš pan učitel byl dnes ve škole už před 06:30, protože se bál, že se kvůli fanouškům Gotta nedostane včas na vyučování," vyprávěl mamince žák nedaleké školy ve Vojtěšské ulici.

Gottovi fanoušci přinášejí k rakvi zesnulého zpěváka stále květiny. Na stupíncích u katafalku i stolech uprostřed místnosti připravených pro odkládání květinových darů jsou kytice naskládány do výšky na sebe. Všechny květy budou po skončení dnešního veřejného rozloučení ještě dva dny vystaveny na novém pietním místě v Kinského zahradě v Praze 5.

Další skromné vzpomínkové místo vzniklo u Nové scény Národního divadla, kde jsou vylepeny Gottovy fotografie, hořící svíčky a jsou tam položeny květiny.

Karel Gott zemřel 1. října před půlnocí ve věku 80 let. Léčil se s akutní leukemií.

Rodina, přátelé a další hosté se s ním rozloučí v sobotu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kde kardinál Dominik Duka bude od 11:00 sloužit za zpěváka zádušní mši.

Témata: Karel Gott