Tajfun Hagibis paralyzoval Tokio, sedmi milionům Japonců úřady nařídily evakuaci

Tajfun Hagibis pustoší Japonsko.
Hagibis dorazil na pobřeží největšího japonského ostrova Honšú.
Tajfun je označovaný za nejsilnější v regionu v posledních 60 letech.
Podle meteorologů pohroma zasáhne hlavní město Tokio a jeho okolí.
"Čekejte liják, jaký jste ještě neviděli. Postarejte se, abyste ochránili své životy," vyzval Japonce mluvčí meteorologů Jasuši Kadžihara.
Foto: Reuters
ČTK Zahraničí Reuters ČTK, Zahraničí, Reuters
Aktualizováno 12. 10. 2019 19:36
Tajfun Hagibis ochromil Tokio. Hlavní město Japonska zasáhly záplavy a velmi silný vítr, hromadná doprava nefunguje a zrušeny byly i tisíce letů. Lidé zůstávají schovaní v evakuačních centrech nebo ve svých domovech. Nejméně dvě osoby už zemřely, deset lidí se pohřešuje. Tajfun Hagibis je označovaný za nejsilnější v regionu v posledních 60 letech.

Ulice Tokia zůstaly prázdné poté, co se miliony obyvatel hlavního města ukryly uvnitř budov a evakuačních center. Již dříve úřady vydaly příkazy nebo doporučení k evakuaci více než sedmi milionům lidí po celé zemi. Lidé připravující se k evakuaci vykoupili ze supermarketů balené vody, baterie a další zboží. 

"Čekejte liják, jaký jste ještě neviděli. Postarejte se, abyste ochránili své životy," vyzval Japonce mluvčí meteorologů Jasuši Kadžihara. Živel může podle něj zasáhnout i oblasti považované dosud za bezpečné.

Bouře v Tokiu doprovázelo i zemětřesení o síle 5,7 stupně. O škodách či zraněních způsobených otřesy půdy nejsou žádné zprávy.

V sobotu pozdě večer místního času tajfun Tokio opustil a meteorologická služba snížila sílu tajfunu z nejvyššího stupně "velmi silný" na stupeň "silný". Síla větru dosahuje rychlosti 180 kilometrů v hodině. Odborník z japonského výzkumného centra přesto varuje před dalšími následky tajfunu. Těmi podle něj budou záplavy, které by mohly ohrozit až jeden a půl milionu lidí, kteří v Tokiu žijí pod úrovní hladiny moře. "Situace je nyní horší, než byla večer," řekl agentuře Reuters Nobuyuki Tsuchiya z japonského výzkumného centra. 

Tajfun zasáhl i další japonské oblasti. Největší japonský ostrov Honšú postihly sesuvy půdy, po kterých je pohřešováno devět lidí. 

Silná bouře připravila o život již dva lidi. První obětí je 50letý muž, který městě Ičihara zemřel v autě, které převrátil silný nárazový vítr. Druhá oběť také zahynula v autě, které spláchla zvyšující se hladina vody. Počet zraněných stoupl na 80 a více než 270 tisíc domovů zůstalo bez proudu. 

Vlaky včetně vysokorychlostních nejezdí, tokijské mezinárodní letiště Haneda bylo uzavřeno, stejně jako letiště ve městech Nagoja a Ósaka. Zrušeno bylo více než tisíc letů. Po většinu dne nejezdilo v Tokiu ani metro. 

Poprvé za více než 30 let byl kvůli počasí zavřen i tokijský Disneyland. Závody automobilek Honda a Toyota v metropolitní oblasti zastavily provoz.

Vláda se domnívá, že současný tajfun Hagibis je nejsilnější bouří od roku 1958. K záchranářským operacím bylo povoláno 17 tisíc policistů a vojáků. 

 

Právě se děje

Další zprávy