Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kipchoge to dokázal. Jako první zaběhl maraton pod dvě hodiny

Olympijský vítěz a světový rekordman v maratonu Eliud Kipchoge jako první prolomil v maratonu dvouhodinovou hranici. Před dvěma lety za ní na motoristickém okruhu v Monze ještě o 25 sekund zaostal. Tentokrát na trati ve vídeňském Prátru proběhl cílem v obdivuhodném čase 1:59:40.

Eliud Kipchoge zaběhl jako první maraton pod dvě hodiny
zdroj: Reuters

"Unavený jsem, bylo to těžké. Ale vodiči patří k nejlepším běžcům na světě a počínali si skvěle, to musím nesmírně ocenit," řekl Kipchoge, který už před startem přirovnal maratonský čas pod dvě hodiny k přistání na Měsíci.

V cíli zavzpomínal i na první míli pod čtyři minuty, kterou v roce 1954 zaběhl Roger Bannister. "Asi je to od té doby největší atletický mezník, ukázali jsme světu, že člověk nemá hranice. Snad to bude inspirací pro další lidi," dodal.

Tým vodičů plný hvězd

K zvládnutí 42 kilometrů a 195 metrů za méně než 120 minut Kipchoge udržoval předepsané tempo 2:50 na kilometr. Pomáhal mu tým 41 vodičů s výraznými běžeckými osobnostmi, jako jsou bratři Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenové, olympijský vítěz Matthew Centrowitz, evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, vicemistr světa Selemon Barega, mistr světa v krosu Jacob Kiplimo nebo řada vítězů Diamantové ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Kipchoge zvládl zaběhnout maraton za méně než dvě hodiny

Početná sestava vodičů, kteří se vystřídali, je jedním z důvodů, proč Keňanův výkon z Vídně nemůže být oficiálním světovým rekordem. Tím zůstane Kipchogeho čas 2:01:39 z loňského maratonu v Berlíně.

Déšť oproti plánům nevadil

Do projektu s názvem INEOS 1:59 Challenge odstartoval Kipchoge v chladném vídeňském ránu v 8:15, čas startu byl v pátek stanoven podle předpovědi počasí. V bílém dresu běžel světový rekordman v hlavní aleji Prátru obklopený skupinou sedmi vodičů, kteří se pravidelně střídali. Před nimi jelo doprovodné vozidlo přesně určeným tempem 2:50 na kilometr.

Vytrvalce nezpomalily ani dešťové kapky, s nimiž předpověď nepočítala. Jedenadvacet kilometrů zvládli za 59:35, což znamenalo jedenáct sekund k dobru, a dál se pečlivě drželi zelené laserové čáry před sebou. Zatímco předloni v Monze Kipchoge na posledních kilometrech zvolnil, tentokrát před hlasitě povzbuzujícími fanoušky tempo udržel.

V závěru už nechal vodiče za sebou a zdravil nadšené diváky, protože bylo jasné, že hranice dvou hodin padne. V cíli se maratonský rekordman objal s manželkou a bez viditelných známek únavy přidal ještě pár desítek metrů svižného běhu s keňskou vlajkou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články