Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bronzový Peruán v trysku. Trojnásobný vítěz Velké pardubické má v Zámrsku pomník

Před dostihovým centrem v Zámrsku odhalili bronzovou sochu koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké pardubické. Pomník stojí nedaleko statku, kde kůň žil, byl trénován a kde také v roce 2017 uhynul.

Bronzová socha Peruána před slavnostním odhalením
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Pomník vznikl proto, abychom na Peruána nezapomněli. Je to dovršení mých dostihových snah. Načasování odhalení pomníku před Velkou pardubickou byl záměr," řekl majitel Peruána Václav Bruna.

Bronzová socha, která zachycuje koně v pohybu, vznikla v umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku. Slévači na ní pracovali od letošního května, kdy byla do slévárny přivezena sádrová socha koně. Autorem je sochař Petr Novák z Jaroměře, který se tématu koní věnuje mnoho let. Na této soše pracoval od listopadu roku 2017. Menší model vytvořil ještě v době, kdy Peruán žil. Sejmul zvířeti veškeré míry potřebné ke ztvárnění.

"Koně jsem měl to štěstí osobně poznat. Díky jeho jezdci Zdeňku Matysíkovi, který se mě ujal na závodišti v Pardubicích, kde byl Peruán v tréninku. Nechal mě ho i ohřebelcovat, mohl jsem se ho dotýkat. A hlavně jsem se mohl seznámit s jeho osobností," popisoval autor památníku Novák.

Socha je pozoruhodná právě dynamikou, kterou sochař zachytil. "S výsledkem jsem velice spokojen. Soch koní zachycených v trysku nenajdete mnoho," řekl Bruna.

Je nám líto, video expirovalo.
V Zámrsku stojí Peruánova socha

Monument je vysoký přes 170 centimetrů a zhruba čtyři metry dlouhý. Svařený je z 15 dílů a uvnitř má kvůli lepší stabilitě nerezovou kostru.

Peruán patří mezi osm koní, kteří dokázali vyhrát Velkou pardubickou třikrát. Vítězství na pardubické dráze slavil třikrát za sebou v letech 1998 až 2000, vždy v sedle s žokejem Zdeňkem Matysíkem. Dožil se 29 let a ve své kariéře ovládl 20 dostihů, z toho 16 překážkových a čtyři rovinové. Vydělal přes sedm milionů korun a dostihový důchod trávil ve stáji v Zámrsku u svého majitele Václava Bruny.

"Byl to kůň, kterými mi nejvíce přilnul k srdci. Dokázal být jako člověk, jako dítě. Dokázal být milý, ale stačilo udělat takhle a byl úplně jiný – divoký. V dostihu byl jeden z nejtíže jezditelných koní, ale když dokázal udržet klid, uměl zařadit šestku," vzpomínal Matysík.

V Česku jsou bronzové sochy celých dostihových koní ojedinělé. Pomník má od roku 2015 v obci Zboř na Jihlavsku sedmnáctiletá klisna Orphee des Blins, která bude v neděli zavádět startující koně ve Velké pardubické na start. Sochy se ještě za svého života dočkala v obci Trnová u Prahy také dvojnásobná vítězka Velké pardubické Registana, Slavná klisna zemřela letos v létě ve věku 23 let.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články