OSN: Turecká operace v Sýrii ohrožuje téměř půl milionu lidí, před boji jich uteklo už 100 tisíc

Turecko oznámilo dobytí klíčového syrského hraničního města Rás al-Ajnu, jednoho z hlavních cílů své ofenzivy na severu Sýrie. Kurdské síly ale jeho ztrátu popřely. Turecká agentura Anadolu oznámila, že syrské opoziční skupiny podporované Tureckem dosáhly strategické dálnice M-4. V oblasti mezitím přibývá uprchlíků. Domovy kvůli bojům opustilo už přes 100 000 lidí, přímo ohroženo jich je podle OSN půl milionu.

Tento článek je více než rok starý.

Ankara/Damašek (Aktualizováno: 17:57 12. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze nad syrským městem Ras al-Ajn

Exploze nad syrským městem Ras al-Ajn | Zdroj: Reuters

Syrské opoziční síly podporované Tureckem dobyly město Rás al-Ain, druhý nejdůležitější cíl invaze do Sýrie, oznámily turecké úřady. Syrští rebelové podle nich převzali kontrolu nad městem v sobotu ráno a nyní provádějí v rezidenčních oblastech kontroly. Podle vůdců syrských Kurdů však město dále odolává a boje o něj pokračují.

Kurdové ve Washingtonu: Turecká ofenziva pomůže džihádistům, bojíme se oživení Islámského státu

Číst článek

„Síly SDF se v důsledku intenzivního ostřelování zčásti stáhly, protiútokem ale přinutily Turky k ústupu. Boje v Rás al-Ajnu pokračují,“ citovaly prohlášení představitele Syrských demokratických sil (SDF) agentury AFP a Reuters.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že počet zabitých bojovníků z řad syrských Kurdů vzrostl na 74, z nichž většina zahynula v oblasti města Tall Abjad. Zemřelo také 17 civilistů, uvedla organizace. Od středečního zahájení ofenzivy bylo zabito také 49 bojovníků syrských povstaleckých skupin stojících na straně turecké armády.

Počet civilních obětí bojů dosáhl podle SOHR 30, většina civilistů přišla o život také v Tall Abjadu, pohraničním městě, které je jedním z klíčových cílů turecké vojenské operace, uvedla SOHR podle agentury Reuters. Podle OSN před boji uprchlo již 100 000 lidí, přičemž přímo ohroženo jich je téměř půl milionu.

V důsledku turecké ofenzivy uvedl ruský prezident Vladimir Putin, že by měla být Sýrie co nejdříve osvobozena od všech zahraničních armád a vojáků, jak jej citovala agentura RIA. Vyjádřil také pochybnosti nad tím, zda Turecko dokáže situaci udržet pod kontrolou.

Strategicky významná dálnice M-4:

Erdogan konec bojů odmítá

Turecko vpadlo do Sýrie ve středu, několik dnů poté, co oblast opustili američtí vojáci. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan i přes mezinárodní kritiku odmítá boje ukončit, syrské Kurdy považuje za teroristy napojené na milice YPG.

Erdogan v pátek podle agentury AP prohlásil, že Ankara nezastaví svou vojenskou akci, dokud se bojovníci kurdských milicí YPG nestáhnou za linii 32 kilometrů od hranice.

Ze severovýchodu Sýrie uteklo před boji na 100 tisíc lidí, 11 civilistů přišlo o život

Číst článek

V severozápadní části Sýrie chce Turecko údajně vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část z 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Spojené státy Kurdy považují za spojence, prezident Donald Trump si proto za stažení vojáků z oblasti vysloužil kritiku, dokonce i z řad amerických republikánů. Na popud některých republikánských členů Sněmovny reprezentantů Spojené státy uvalí na Turecko ekonomické sankce.

Na ofenzivu reagovala řada světových politiků a šéfů mezinárodních organizací. Jens Stoltenberg, generální tajemník Severoatlantické aliance, které je Turecko členem, v pátek navštívil Istanbul a opět označil turecké obavy o svou bezpečnost za legitimní, očekává však, že Erdogan bude v Sýrii postupovat obezřetně.

Magdaléna Fajtová, jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme