Hlavní obsah

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Rodina, vrcholní politici i přední čeští umělci nebo sportovci dorazili v sobotu na zádušní mši za zpěváka Karla Gotta, která se konala v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. V lavicích svatostánku zasedla vdova po zpěvákovi Ivana a všechny čtyři jeho dcery, prezident Miloš Zeman nebo třeba hokejista Jaromír Jágr.

Záznam: Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. VítaVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Mše byla jen pro vybrané hosty, ale veřejnost měla možnost ji sledovat na velkoplošných obrazovkách. Na Hradčanském náměstí, kde byla jedna z nich, se začali první lidé scházet už krátce po sedmé hodině ranní. Na třetí nádvoří Pražského hradu, kde byla další obrazovka, byli vpuštěni v osm hodin.

Mezi prvními umělci, kteří dorazili na Pražský hrad, byla operní pěvkyně Eva Urbanová či Gottův dlouholetý přítel a kolega Michal David.

Z politiků dorazil mezi prvními ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Krátce před čtvrt na jedenáct dorazili premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou a předseda senátu Jaroslav Kubera (ODS) s chotí Věrou.

Do chrámu dorazili desítky dalších Gottových přátel a spolupracovníků z řad umělců i sportovců. Přišli například hokejista Jaromír Jágr, fotbalista Antonín Panenka nebo tenista Radek Štěpánek.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Bývalá první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška

Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová společně se všemi Gottovmi dcerami Dominkou, Lucií, Charlotte Ellou a Nellou Sofií dorazila krátce po půl jedenácté.

V jedenáct hodin započala zádušní mše, v první řadě zasedli vedle pozůstalých také prezident republiky Miloš Zeman s manželkou, slovenský premiér Peter Pellegrini či český premiér Andrej Babiš.

Foto: Česká televize ČT24

Miloš Zeman na zádušní mši za Karla Gotta

Mši celebroval pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka, úvodní čtení z Písma se ujala zpěvačka Eva Pilarová, přímluvné řeči za zpěváka pronesli herec Jiří Bartoška a bývalá první dáma Dagmar Havlová, obřad byl proložen písněmi v přednesu Evy Urbanové, Štefana Margity, Lucie Bílé a Vojtěcha Dyka.

Nad rakví zpěváka promluvila herečka a dlouholetá kamarádka Karla Gotta Jiřina Bohdalová. Mimo jiné řekla, že Gott si vážil vrozeného talentu a díky své pracovitosti nepromarnil ani minutu. Poukázala také na jeho slušnost, noblesu a gentlemanství. „Byl muž ze staré dobré školy,“ prohlásila herečka, podle které svými písničkami sbližoval celé generace.

Tělo Karla Gotta převezli do motolského krematoria

Karel Gott

Na Gotta ale zavzpomínala také jako na člověka z masa a kostí, který se mnohokrát mýlil, padl a znovu vstal. „Častokrát pomohl potřebným, aniž čekal na poděkování,“ poznamenala Bohdalová.

Úkol přednést smuteční proslov Bohdalové, jak uvedla, jí přidělil sám Gott, s nímž se desetiletí přátelila. Nápad byl ale původně její. Herečka řekla, že zpěváka žádala, aby promluvil na jejím pohřbu. Jednalo se podle Bohdalové o jediný slib, který Gott nesplnil.

Na závěr Bohdalová Gotta obrazně požádala, aby jí „tam“ držel místo. „Mám pro tebe jeden opravdu báječný židovský fór,“ dodala.

Foto: Novinky

Jiřina Bohdalová během pohřbu Karla Gotta.

Duka v proslovu mj. zmínil, že Karel Gott proslavil Česko po celém světě a lidé budou ještě léta naslouchat jeho písním. Připomněl zpěvákův „dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv spojený s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů”. „Uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý,” řekl.

Gott měl podle něj rád své přátele a miloval svou rodinu. „Dokázal spojovat lásku s úctou a respektem,” uvedl kardinál. V souvislosti s kritiky legendárního zpěváka zmínil i biblická slova Ježíše Krista o tom, aby lidé nesoudili, aby nebyli souzeni.

Několik minut po půl jedné vynesli členové hradní stráže rakev se zpěvákovými ostatky hlavní branou ze svatovítské katedrály a stříbrný pohřební vůz ji pak převezl do pražského motolského krematoria, kde proběhlo definitivní poslední rozloučení s Gottem v kruhu jeho nejbližších.

Podle informací deníku Právo mají být ostatky zpopelněny.

Foto: Novinky

Příjezd pohřebního vozu s ostatky Karla Gotta do motolského krematoria

Gott, který trpěl akutní leukémií, zemřel 1. října. V pátek se s ním loučily desetitisíce lidí na pražském Žofíně, v sobotu přicházeli fanoušci po celý den do Kinského zahrady, kde bylo zřízeno pietní místo. Tam také byly převezeny kytice a vzkazy ze Žofína, jež tam příznivci zpěváka donesli.

Záznam: Rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně (letecké záběry z odpoledne 11. října 2019)Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám