Proč se Trump sklonil před Erdoğanem? Historik vyvrací zažité představy

NÁZOR - Republikány i demokraty pobouřilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, které umožnilo invazi tureckých vojsk do severní Sýrie a zradilo americké spojence, syrské Kurdy, konstatuje vojenský historik a komentátor Max Boot. V komentáři pro server Washington Post připomíná, že zároveň se okamžitě objevily názory, že jde o geniální tah neomylného politika, který hraje mnohorozměrné šachy.

Erdoğan blufoval

Nejhorlivějším obhájcem Trumpa je obskurní blogger Kurt Schlichter, který dle vlastních slov píše "akční, ale zábavné romány o Americe rozdělené liberálně-fašistickými sliby demokratů", poukazuje Boot. Podotýká, že jeden z takových textů pojednává o budoucí občanské válce mezi republikánskou a demokratickou Amerikou, v níž jsou liberálové povražděni.

Schlichter naznačil, že Spojené státy Kurdům nic nedluží, protože ti nebojovali po boku Američanů v Normandii, u Inčchonu, Khe Sanhu či Kandaháru, uvádí historik. Dává mu částečně zapravdu, ale upozorňuje, že část Kurdů ve druhé světové válce na straně spojenců bojovala a co je důležitější, nedávno bojovali u Manbidže a Rakky, kde při porážce Islámského státu (IS) utrpěli těžké ztráty, čímž ušetřili americké jednotky brutální pozemní operace.

Dále Schlichter tvrdí, že turecká invaze je oprávněná, protože reaguje na pohraniční útoky kurdských teroristů v Sýrii, připomíná Boot. Sám si však žádný takový útok nevybavuje a věří, že kdyby k němu došlo, turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan by o něm hlasitě mluvil.

"Konečně, Schlichter napsal, že pokud Turci zamýšlejí invazi, jediná cesta, jak je zastavit, je vyslání amerických vojáků do války a Trump oprávněně říká: 'Ne, děkuji'," pokračuje komentátor. Deklaruje, že ve skutečnosti ale Turecko prokázalo nechuť bojovat s americkými jednotkami, a to z dobrého důvodu.

Erdoğan si uvědomuje, že Rusko přišlo o 200-300 žoldáků, když se v odvetě za americké nálety pokusilo zaútočit na americké pozice v Sýrii, upozorňuje historik. Dodává, že pokud turecký prezident Trumpovi sdělil, že je ochoten střetnout se s americkými vojáky, blufoval a šéf Bílého domu to musel cítit.

Podle Boota jde o nepřesvědčivé argumenty, ačkoliv Trump se linie s Normandií chytil a Schlichterův článek označil a "velmi, velmi silný" a americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo ospravedlňoval stažení amerických vojsk poznámkou, že je to pro jejich dobro. Naopak, jeden z příslušníků amerických zvláštních sil nasazených v Sýrii v televizi Fox prohlásil, že se poprvé za svou kariéru stydí, poukazuje komentátor.

Nepřesvědčivé argumenty

I další Trumpovi sympatizanti předkládají nepřesvědčivé, i když promyšlenější ospravedlnění prezidentova rozhodnutí, uvádí historik. Odkazuje na článek Michaela Dorana a Michaela Reynoldse v listu Wall Street Journal, ve kterém tito experti na Blízký východ tvrdí, že chybu udělal Trumpův předchůdce Barack Obama, když se v roce 2016 s Kurdy spojil - přestože neměl mnoho jiných realistických alternativ a tato strategie slavila úspěch.

Komentátor uvedeného listu Russell Mead zase obhajoval Trumpův tah tvrzením, že prezident dává svým izolacionistickým sympatizantům to, co chtějí, připomíná Boot. Připouští, že to může být pravda, ale cenou může být obnova IS.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Tato zpětná argumentace s cílem ospravedlnit Trumpovo rozhodnutí selhává nejen kvůli argumentům předkládaným v jeho prospěch, ale také protože neexistuje důvod předpokládat, že Trumpův tah má co dělat s tímto faktickým ospravedlňováním ex post," píše historik. Deklaruje, že zatím není jasné, proč Trump vystupuje tak servilně vůči tureckému autoritáři, který prosazuje protiizraelskou, protiamerickou a protidemokratickou agendu.    

V roce 2015 ovšem Trump v Turecku přiznal, že cítí mírný střet zájmů, protože má v Istanbulu velkou budovu, Trumpovy věže, a tak Boot pokládá otázku, zda příjmy z těchto realit neovlivnily prezidentovo rozhodnutí uvolnit Erdoğanovi cestu. Trump ostatně žádal od Ukrajiny a Číny, aby mu dodaly "špínu" na demokrata Joe Bidena, což naznačuje, že bez skrupulí nadřazuje vlastní zájmy těm veřejným, což může být i tento případ, spekuluje komentátor.

Není vyloučeno, že Trump jednal tak, jak jednal, protože má rád autoritáře, jakým je Erdoğan, ale ani to, že šéf Bílého domu je zkrátka zapálený izolacionista, který je odhodlán stahovat americká vojska z krizových oblastí bez ohledu na spojená rizika, naznačuje historik. Zároveň nevylučuje možnost, že prezident jednoduše moc nepromýšlí své kroky, což naznačuje jeho ležérní odmítnutí obav, že turecká invaze povede k osvobození vězněných bojovníků IS.

"Dobře, budou prchat do Evropy, tam chtějí jít," cituje Boot Trumpov slova. Kritizuje, že prezident si zřejmě neuvědomuje, že případné teroristické útoky v Evropě mohou zasáhnout i Američany, kteří tam žijí a cestují, nehledě na to, že teroristé se mohou z Evropy dostat do USA.

Abychom zjistili, proč Trump jedná tímto způsobem, museli bychom si přečíst přepis jeho telefonátu s Erdoğanem, naznačuje historik. Dodává, že předtím, než bude k dispozici, není důvod přikládat váhu hloupým ospravedlněním, která nabízejí Trump a jeho věrní.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Sýrie Turecko Kurdové Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy