Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Proč ji rovnou nezabijeme, říkala o ní Hardingová. Nancy Kerriganová slaví padesátiny

Sport

  5:00
PRAHA - Americkou krasobruslařku a olympijskou medailistku Nancy Kerriganovou, která v neděli slaví padesátiny, proslavila kromě jejího umění na ledě i jedna kriminální kauza.

Krasobruslařka Nancy Kerriganová. foto: Reprofoto

‚Proč ji rovnou nezabijeme?‘ ptala se Hardingová. Od skandálu století uplynulo 25 let

Tato sympatická tmavovláska se v lednu 1994 stala obětí zášti své sportovní konkurentky Tonyi Hardingové, která si na ni krátce před olympiádou najala muže, jenž Kerriganové železnou tyčí zranil koleno.

Kerriganová se ale brzy zotavila a obnovila intenzivní trénink. 

Takže pouhých sedm týdnů po útoku získala na zimních OH v norském Lillehameru stříbrnou medaili a ještě tak vylepšila úspěch z předchozích OH ve francouzském Albertville, kde v roce 1992 skončila třetí. Bronz a stříbro má Kerriganová též z mistrovství světa.

Vyšetřování útoku rychle odhalilo pachatele, který se záhy přiznal a byl odsouzen k pokutě a dvěma letům vězení. 

Hardingová vyvázla s veřejně prospěšnými pracemi, ale svět krasobruslení opustila s ostudou, americká federace jí sebrala titul a později se marně zkoušela uchytit v hokeji či wrestlingu.

Kerriganová se v září 1995 (rok po konci kariéry) provdala za svého agenta Jerryho Solomona, s nímž má tři děti - Matthewa, Briana a Nicole.

Nancy Kerriganová (vpravo) a Tonya Hardingová.
Nancy Kerriganová na olympiádě v roce 1994.

Po olympiádě v roce 1994 Kerriganová začala vystupovat v rozličných ledních show, působila i jako televizní komentátorka a objevila se v několika filmech. 

Provozuje také nadaci pomáhající osobám se zdravotním handicapem, ke kterým má osobní vztah, protože její vlastní matka je nevidomá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!