Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Francouz poprvé chytal v NHL. Připsal si výhru a stal se první hvězdou zápasu

Pavel Francouz v dresu Colorada. foto: ČTK/AP

New York - Brankář Pavel Francouz chytal v NHL poprvé od úvodní minuty, pomohl Coloradu 34 zákroky k výhře 3:2 v prodloužení nad Arizonou a stal se první hvězdou zápasu. Do sobotního programu zasáhl i David Rittich, který dostal šest branek z třiceti střel a prohrál s Calgary ve Vegas 2:6. Českého gólmana jednou překonal i Tomáš Nosek.
  7:30aktualizováno  9:41

Radek Faksa vstřelil jediný gól Dallasu, který doma podlehl Washingtonu 1:4. V dresu vítězů asistoval u jedné branky Jakub Vrána. Ondřej Palát skóroval ve druhém utkání za sebou, ale s Tampou Bay prohrál v Ottawě 2:4. David Pastrňák bodoval ve třetím utkání v řadě, tentokrát přispěl přihrávkou k vítězství Bostonu 3:0 nad New Jersey.

Francouz nastoupil v NHL doposud do dvou zápasů jako střídající hráč. Debut v soutěži si připsal v loňské sezoně před Vánoci, shodou okolností právě proti Arizoně, a pustil za půlhodinu hry jeden gól z 22 střel. I ve druhé startu proti San Jose inkasoval jen jednou a za výkony byl v obou případech chválen.

S odchodem Semjona Varlamova do New Yorku Islanders se Francouz posunul v týmové hierarchii na post dvojky a první šance v této sezoně přišla proti Arizoně. „Snil jsem o tomhle momentu celý můj život a snažil jsem se užít si každou sekundu. Jsem šťastný, že to vyšlo a že jsme vyhráli,“ uvedl Francouz. „Máme skvělou partu, kluci mi pomáhali, jak jen to bylo možné. Blokovali střely a hráli v obranném pásmu opravdu slušně,“ doplnil.

Český gólman držel čisté konto až do 50. minuty, v níž snížil Michael Grabner střelou zápěstím z pravého kruhu pod horní tyč. Zanedlouho vyrovnal zblízka Nick Schaltz. Francouz se poté blýskl zákrokem proti Phillu Kesselovi, který hrál tisící zápas v NHL, a prodloužení rozhodl Andre Burakovsky.

„Předvedl několik velmi důležitých zákroků. Tohle jsme od něho potřebovali. Jsme šťastní i za něho, že první zápas takhle zvládl. Odchytal dobrý zápas,“ řekl Burakovsky o Francouzovi.

Nosek, který se stal třetí hvězdou zápasu, otevřel skóre ve čtvrté minutě z dorážky. Calgary kontrovalo ve 25. minutě a dvěma góly během 33 sekund otočilo skóre. Hráči Vegas ale ještě v prostřední části třemi zásahy překlopili vedení opět na svou stranu a ve třetí třetině ho zvýraznili.

„Nedařilo se nám dostávat puk z našeho pásma, proto jsme strávili hodně času bráněním. Měli jsme i problémy s rozebíráním hráčů a hlavně jsme nehráli celých šedesát minut naplno. Jsem zklamaný, jak jsme hráli,“ uvedl trenér Calgary Bill Peters. Rittich, který byl v minulém utkání zvolen první hvězdou zápasu, za inkasované góly nemohl a dochytal ho celý. Svého náhradníka Cama Talbota pustí poprvé v sezoně do branky až v neděli v San Jose.

Washington vedl už od čtvrté minuty po akci Vrány, jehož střelu v přesilové hře dorazil Tom Wilson, a postupně zvýšil až na 3:0. Faksa ve 47. minutě u zadního mantinelu převzal kotouč, obkroužil branku a snížil. Konečnou podobu výsledku stanovil Alexandr Ovečkin a Washington vyhrál v Dallasu v základní hrací době po 24 letech.

Výsledky NHL

NY Rangers - Edmonton 1:4

Ottawa - Tampa Bay 4:2

Los Angeles - Nashville 7:4

Boston - New Jersey 3:0

Montreal - St. Louis 6:3

Detroit - Toronto 2:5

NY Islanders - Florida 3:2 po sam. nájezdech

Carolina - Columbus 2:3

Chicago - Winnipeg 2:3 v prodl.

Dallas - Washington 1:4

Minnesota - Pittsburgh 4:7

Colorado - Arizona 3:2 v prodl.

Vancouver - Philadelphia 3:2 po sam. nájezdech

Vegas - Calgary 6:2

„Ani si neuvědomuju, že jsem skóroval,“ komentoval Faksa první trefu v sezoně. „Je těžké se soustředit na takové věci, když prohrajete. Nedělá mě to šťastnějším, když vím, v jaké situaci jsme,“ dodal. Dallas, který byl odborníky před sezonou označován za černého koně soutěže, získal v úvodních šesti zápasech jen tři body.

Palát si sjel na přihrávku Tylera Johnsona a zblízka rychle odpověděl na vedoucí gól Ottawy. Tampa Bay i v poslední třetině vyrovnala skóre na 2:2, ale v závěrečných čtyřech minutách rozhodl Vladislav Naměstnikov dvěma zásahy o výhře kanadského klubu.

Chicago vedlo i díky asistenci Dominika Kubalíka nad Winnipegem 2:0 už ve třinácté minutě, ale nakonec prohrálo 2:3 v prodloužení. Martin Nečas přihrávkou neodvrátil porážku Caroliny 2:3 s Columbusem. Hurricanes prohráli poprvé v sezoně stejně jako Philadelphia, která neuspěla ve Vancouveru 2:3 po nájezdech. V rozstřelu se neprosadil jeden z lídrů Flyers Jakub Voráček, který v této sezoně ještě nebodoval.

Neporazitelnost drží už jenom Colorado a Edmonton, který zvítězil na ledě New Yorku Rangers i díky dvěma trefám Leona Draisaitla 4:1. Oilers vyhráli všech pět zápasů, přestože v každém z nich prohrávali. Bez bodu zůstává už jenom Minnesota, na první výhru v sezoně čeká ještě Chicago a New Jersey.

Autor: