Třes rukou: Neškodná lapálie, či vážná nemoc? Naučte se poznat rozdíly

Třes (tremor) rukou někdy postihne každého z nás. Může se jednat o pouhou reakci organismu na chlad, únavu či trému, jsou však i stavy, které byste již měli konzultovat se svým praktickým lékařem. Ten vás pravděpodobně pošle na důkladnější vyšetření k neurologovi.

Velmi častou formou třesu je „esenciální tremor“. Není sice pokládán za symptom vážné choroby, dokáže ovšem pořádně zkomplikovat život.

„Tento třes se objevuje už u čtyřicátníků. Když jste v klidu, ruce se vám netřesou. Zato se vám roztřesou, jakmile dáte ruku do pohybu a snažíte se něco uchopit, napít se,“ uvedl doktor William Kormos pro server health.harvard.edu. Pacienti s esenciálním třesem mají potíže s psaním, kdy se kdysi úhledné písmo změní v nečitelný „škrabopis“.

Esenciální tremor se kromě třesu rukou projevuje i mírným třesem hlavy, může se třást hlas. Dolní polovina těla naopak zasažena nebývá.

Esenciální tremor se zhoršuje, když to přeženete s kofeinem nebo jste ve stresu. Typickým příkladem může být situace, kdy chcete u oběda udělat dojem na šéfa či tchyni. V tu chvíli se pro vás stane téměř nemožné sníst polévku. Ruka se lžící se rozklepe a všechno „vybryndáte“.

Esenciální tremor paradoxně ustupuje při požití alkoholu. Zde však nastává problém. Samoléčba vodkou či rumem z vás může udělat alkoholika. A jak známo, alkoholikům se třesou ruce, především při abstinenčním syndromu, který může přejít až v delirium tremens. Jde tedy o začarovaný kruh.

Příčina esenciálního třesu není přesně známá, neexistuje proto stoprocentně účinný lék. Pacientům se podávají léky na uklidnění (benzodiazepiny jsou však návykové) či antiepileptika. Doporučuje se zvýšit příjem vitamínů a minerálů (b-komplex a hořčík). Můžete vyzkoušet přípravky z kozlíku lékařského. Tato bylina je pokládána za „přírodní diazepam“.

Esenciální třes je laicky řečeno opakem parkinsonského třesu. „Ten se vyskytuje, když je pacient v klidu, například v křesle při sledování televize či při usínání, naopak ustupuje při pohybu," vysvětluje doktor Kormos.

V případě Parkinsonovy choroby jsou třesem postiženy i dolní končetiny, přidává se svalová ztuhlost, zakopávání.

Velmi vážný je „intenční tremor“, který je projevem poškození mozečku (úraz, nádor). Třes v tomto případě připomíná mávání.

Třes může být dále symptomem zvýšené činnosti štítné žlázy, či hypoglykémie (nízké hladiny cukru v krvi). Třes se vykytuje při otravě mědí, olovem, arzénem nebo brómem. Je také přítomen u různých typů těžkých demencí (Alzheimerova choroba a Huntingtonova nemoc).

Související

Více souvisejících

zdraví nemoci život Parkinsonova nemoc

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy