Hlavní obsah

Zaorálek: Pražští konšelé nejsou kompetentní na čínskou politiku

Právo, dan

Rozbroje, které vede Praha s Čínou, budou mít podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) závažné důsledky pro celou Českou republiku a pražští radní jasně svými kroky ukazují, že nerozumí zahraniční politice.

Foto: Novinky

Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Článek

„Nejsem si jist, že pražští konšelé vnímají všechny souvislosti toho, kde svět dneska je, a že jsou kompetentní, aby se do čínské politiky pouštěli,“ řekl Zaorálek v Partii televize Prima.

Dodal, že se mu sice nelíbí chování Číny, ale nekompetentní kroky Prahy zkomplikují česko-čínské vztahy. „To si pište, že má z této situace ministr zahraničí těžkou hlavu,“ uvedl. Dodal, že šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) nemá moc šancí, jak napjaté vztahy zase urovnat.

Nechtěl komentovat slova prezidenta Miloše Zemana, že Číňané přestanou investovat do pražské Slávie a odkloní letecké linky končící v Praze do Chorvatska. Podle něj se teprve uvidí, jaké konkrétní škody spor vyvolá.

Čína omezí spoje do Prahy, tvrdil Zeman. Letiště o ničem neví

Ekonomika

Podle šéfa SPD Tomio Okamury je jasné, že pražská politika pokazí dobré jméno v Číně, do jejíž propagace Česko investuje miliardy korun proto, aby do Česka jezdili čínští turisté. „Šest set tisíc čínských turistů ročně vytváří v Česku tisíce pracovních míst,“ poznamenal Okamura.

Podle Zaorálka bychom měli přestat řešit vlastní hloupé spory a sledovat spíše, co se děje ve světě. „Vedeme spory o normalizaci a Karla Gotta místo toho, abychom udělali zemi schopnou a odolnou vůči světu, který přichází a může být hodně složitý,“ řekl bývalý ministr zahraničí.

Čína omezí spoje do Prahy, tvrdil Zeman. Letiště o ničem neví

Ekonomika

Dodal, že například napadení Sýrie Tureckem může vytvořit vážné problémy. „Co provedlo Turecko, může se vést k oživení Islámského státu,“ dodal Zaorálek.

V diskusi s Okamurou řešili i rozloučení s Karlem Gottem. Zaorálek nevidí, že by vláda udělala chybu v tom, že nejdříve nabízela Gottově rodině státní pohřeb. Podle něj bylo dobré, že umožnili veřejné rozloučení s mrtvým zpěvákem.

„Řekněme si na rovinu, s výjimkou Václava Havla žádný politik nebude v této zemi mít tak dlouhého hada vinoucího se kolem Žofína, jako měl Karel Gott,“ řekl Zaorálek.

Záznam: Rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně (letecké záběry z odpoledne 11. října 2019)Video: Novinky

Reklama

Související články

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po...

Výběr článků

Načítám