Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ČSSD je na hraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by vyhrálo hnutí ANO před Piráty a ODS, vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi (ČT). Ze stávajících stran by do Sněmovny mohly projít všechny, šest z nich se však pohybuje jen lehce nad potřebnou pětiprocentní hranicí, informovala v neděli ČT.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model září/říjen podle agentury Kantar

Článek

Hnutí ANO by získalo 30 procent hlasů, druzí Piráti by brali 15,5 procenta hlasů, třetí ODS 14,5 procenta.

Před dalšími stranami má tato trojice poměrně výrazný náskok. Čtvrtá KSČM by získala 6,5 procenta, následují SPD (6 procent), STAN (5,5 procenta), TOP09, KDU-ČSL a ČSSD (všechny 5 procent).

Za těmito stranami je Trikolóra Václava Klause ml. s 3,5 procenta hlasů. Podle analytika Kantaru Pavla Ranochy její výsledek souvisí s úbytkem voličů SPD.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle volebního modelu září/říjen 2019

„Preference SPD klesají už několik měsíců po sobě, zhruba od května. Více než polovina lidí, kteří od SPD odešli, se přesunuli k Trikolóře. Jako důvody nejčastěji uvádějí, že Václava Klause mladšího vnímají jako politika zkušenějšího, serióznějšího a souzní s většinou jeho názorů,“ řekl Ranocha.

Data agentura sbírala mezi 16. zářím a 5. říjnem mezi 1200 lidmi.

Poslední volby v roce 2017 vyhrálo ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů, získalo 78 mandátů. Na druhém místě skončila ODS (11,32 procenta), následovali Piráti (10,79 procenta), SPD (10,64 procenta), KSČM (7,76 procenta), ČSSD (7,27 procenta), KDU-ČSL (5,8 procenta), TOP 09 (5,31 procenta) a Starostů a nezávislých (5,18 procenta).

Kompletní už nejsou kluby ODS a SPD, z nichž odešla část poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám