V Česku padaly teplotní rekordy. Na 17 stanicích meteorologové naměřili více než 25 stupňů

Na 17 stanicích panoval v neděli letní den, kdy teploty přesáhly 25 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Neumětelech ve Středočeském kraji a jihočeském Husinci, kde shodně naměřili 26,4 stupně. Rekordy přepsala asi třetina stanic, které měří alespoň 30 let. Nové maximum pro 13. říjen si zapsalo i pražské Klementinum, kde padl rekord z roku 1791. Na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu to uvedl meteorolog Martin Tomáš.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek podzimu bude teplejší než obvykle (ilustrační foto)

Začátek podzimu bude teplejší než obvykle (ilustrační foto) | Foto: Martin Kohoutek | Zdroj: Český rozhlas

Letní počasí bylo v neděli stejně jako v sobotu typické pro západní polovinu republiky, zatímco v části Vysočiny, na Moravě a ve Slezsku kvůli mlhám a nízké oblačnosti zažili o dost chladnější víkend. Teploty mohou nad 20 stupňů vystoupat ještě i na začátku příštího týdne, pak se mírně ochladí a mohou se přidat srážky.

Babí léto víkendem neskončí, příští týden se budou teploty pohybovat kolem 20 stupňů

Číst článek

Dosavadní rekord v Klementinu z konce 18. století činil 23,2 stupně Celsia, v neděli na nejstarší stanici v Česku naměřili o desetinu víc. Teplotní rekord byl v neděli překonán také na čtyřech stanicích měřících déle než 100 let, a to v Klatovech, Českých Budějovicích-Rožnově, na stanici Tábor-Měšice a na Milešovce.

Nejtepleji bylo v neděli nejprve v jižních a jihozápadních Čechách, odpoledne stoupaly teploty hlavně v jižní polovině středních Čech a v Plzeňském kraji. Celkem 17 stanic zaznamenalo letní den s teplotami přes 25 stupňů.

„Rekordy dnes padly přibližně na třetině stanic měřících alespoň 30 let, přičemž to bylo na většině stanic v západní polovině Čech, ve východní polovině Čech byly rekordy výjimečné a na Moravě a ve Slezsku nepadaly,“ dodal Tomáš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme