Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Čarokrásná Lakmé i zlá služebná. Připomeňte si nejznámější role Vlasty Chramostové

Herečka Vlasta Chramostová. foto: ČTK

PRAHA - V pondělí 14. října proběhne poslední rozloučení s herečkou a signatářkou Charty 77 Vlastou Chramostovou. Připomeňte si se serverem Lidovky.cz osm z nejznámějších rolí oblíbené herečky.
  5:00

Kuře melancholik

1999, režie: Jaroslav Brabec

Děj se odehrává začátkem 20. století. Malý Lojza, kterému blesk zabil matku, žije na statku se svým otcem a starým čeledínem. Drsný svět ho naučil vnímat obrazy, které mu připomínají matku. Zlou služebnou Pepinu si zahrála právě Chramostová.

Je třeba zabít Sekala

1998, režie: Vladimír Michálek

Léto 1943. Ve vesnici Lakorice žije Sekal. Je to nemanželský syn z jednoho statku. Má za sebou krušné dětství parchanta, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne. Sekal je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S Protektorátem přišel jeho čas. Udal už dva majitele statků ze zločinů proti Říši. Jenže teď do vesnice přišel Jura Baran a poměry se mohou změnit. Vlasta Chramostová si ve snímku zahrála matku Sekala, služebnou u místního faráře.

Spalovač mrtvol

1968, režie: Juraj Herz

„Co bych tě, drahá, oběsil?“ Kdo by neznal klasický hororový příběh o panu Kopfrkinglovi (Rudolf Hrušínský) a jeho nebezpečné kariéře spalovače a kolaboranta, která vede k záhubě jeho vlastní rodiny. Ušetřena nezůstane ani manželka Marie (Chramostová). 

Bílá paní

1965, režie: Zdeněk Podskalský st. 

„Mistr Jan Hus neživil rodinu!“ Ve vsi Komonice začne na hradě strašit bílá paní Perchta. Ta plní obyvatelům jejich přání. Kastelán Pupenec vyluštil nápis na obraze „Věř, ale komu věříš, měř“ a formulku vyslovil nahlas. Jako jediný pak byl svědkem Perchtina počínání. Život ve vsi je vzhůru nohama. Zlotřilá delegace z Prahy chce ale obraz pro sebe. Chramostová si ve filmu zahrála Anežku, kastelánovu ženu. 

Komedie s klikou

1964, režie: Václav Krška

V rozpustilé hudební komedii režiséra Václava Kršky si Chramostová zahrála Magdu Jánskou, manželku Karla Jánského, kterého ztvárnil herec Karel Höger. Ve filmu má roli i nedávno zemřelý zpěvák Karel Gott.

Spadla s měsíce

1961, režie: Zdeněk Podskalský st. 

Budovatelská komedie vypráví o jednom malém JZD. Na místo dorazí nová zootechnička, která způsobí hotové pozdvižení. Nejhůře zamete s rodinným životem účetního Štědrého (Jiří Sovák). Jeho ženu (Chramostová) čeká opravdu nemilé překvapení...

Past

1950, režie Martin Frič

Růžena Kubínová (Chramostová) je odbojářská spojka pracující na železniční stanici, kudy projíždějí nacistické vlaky. Po sabotáží železniční dráhy je Růžena při náhodné razii zatčena. Do její cely je přidělena německá agentka, která se vydává za nevinné děvče. Jejím cílem je získat z Růženy co nejvíce informací. 

Film vznikl na motivy stejnojmenného románu oceňovaného českého spisovatele Karla Josefa Beneše. 

Veliká příležitost

1949, režie: K. M. Walló

Optimistické budovatelské drama vypráví o životě svazácké mládeže na stavbě takzvané Trati mládeže, železničním spojení mezi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou. Chramostová si ve filmu zahrála roli mladičké Lídy Kovářové. šlo o její vůbec první filmovou roli. 

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...